Ga direct naar de inhoud

Woontoren De Verkenner in Utrecht feestelijk geopend

De door mei architects and planners ontworpen woontoren De Verkenner in Kanaleneiland Utrecht is woensdag 18 mei officieel geopend. Opdrachtgever Mitros is bijzonder trots: Het is een prachtig gebouw geworden en alle woningen zijn al verhuurd. De opening van het gebouw werd daarom feestelijk gevierd in het bijzijn van de wethouder van Utrecht Paulus Jansen, de projectdirecteuren en betrokkenen en natuurlijk de kersverse enthousiaste bewoners.

De nieuwe woontoren aan de Churchilllaan geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkelingen van Vogelaarwijk Kanaleneiland. Het gebouw is 50 meter hoog en fungeert als poortwachter voor de wijk. De Verkenner is opgebouwd uit een mix van woningen: 71 vrije sector huurwoningen, 15 woningen voor autistische jongeren van Stichting Grasboom en 9 bijzondere woon-werkwoningen in de plint van het gebouw. Vooral de woon-werkwoning boven de entreehal springt er uit. Door de enorme vrije hoogte en grote glasvlakken heeft deze woning de ruimtelijke kwaliteiten van een loftwoning.

Unieke gevel geeft De Verkenner identiteit
Het ontwerp van de gevel is een reactie op de betonnen galerijflats in Kanaleneiland. In contrast met de horizontale indeling van deze gevels is het gevelontwerp van De Verkenner vooral verticaal. Naar boven toe krijgt de gevel steeds meer openingen. De kleur van de gevel is afgestemd op de metselwerkgevels van de aangrenzende nieuwbouw langs de Churchilllaan, maar is uitgevoerd in beton. De bruine betonelementen, van twee verdiepingen hoog, zijn voorzien van textuur en reliëfsprongen om het gebouw een zekere tactiliteit te geven. Dit is nog eens versterkt door 13.000 keramische tegels, gemaakt door Koninklijke Tichelaar, in de gevel op te nemen. Naar een ontwerp van beeldend kunstenaar Milou van Ham in samenwerking met dichter Tsead Bruinja zijn deze tegels voorzien van 16 verschillende dichtregels die het gebouw een eigen locatie specifieke identiteit geven.
In Kanaleneiland is doorgaans weinig oog voor de afwerking van de onderkanten van balkons en galerijen, die voor voorbijgangers toch goed zichtbaar zijn. Mei architects and planners heeft daarom de gevelbekleding doorgetrokken onder de balkons en galerijen. Op deze manier is een zeer uitnodigend gebouw ontstaan. Door de gevel apart aan te besteden is het Mei gelukt deze unieke gevel te realiseren.

Zonnige uitstraling
Aan de zonnige en geluidsluwe zuidzijde is het gebouw als het ware ‘uitgehold’. Aan deze zijde hebben zoveel mogelijk woningen hun buitenruimte gekregen. Voor een optimale daglichttoetreding zijn de balkons hier gemaakt van ultra hoge sterkte beton en slechts 7 cm dik. Vanaf de balkons, die soms wel drie meter uitkragen, hebben de bewoners een geweldig uitzicht over Utrecht en omgeving.
De toegepaste materialen in het binnengebied vormen een sterk contrast met de andere gevels, wat de plastiek van het gebouw versterkt. Dankzij de geelkleurige glashekken, in combinatie met champagnekleurige kozijnen, heeft De Verkenner ook op minder mooie dagen een zonnige en sprankelende uitstraling die voelbaar is in de hele wijk.

Kunstwerk Rozen & Beton
Mei maakt zich als architectenbureau sterk voor kunsttoepassingen in gebouwen. Voor het kunstproject ‘Rozen & Beton’ voor De Verkenner – 13.000 keramische tegels met dichtregels in de gevel – heeft Mei daarom zelf de opdracht gegeven aan beeldend kunstenaar Milou van Ham en dichter Tsead Bruinja. De dichtregels vormen een poëtische reflectie op vriendschappen en relaties. Het zijn mini-verhalen waarin huis-, tuin- en keukengebeurtenissen en echte mensen de hoofdrol spelen. Ze gaan over samenleven in een huis, een gebouw, een wijk of een stad; toen, nu en later.
De keramische tegels zijn verticaal ‘at random’ in de gevelelementen ingestort. Daardoor is de manier waarop je de dichtregels kunt lezen en onderling met elkaar zult verbinden anders dan bij een gedicht waarvan de tekstvolgorde vaststaat. In het voorbijgaan zijn de regels per stuk, los van de andere tegels, te lezen. Gezamenlijk vormen ze een variërend en spannend geheel.
‘buren van buren
werden buren van vrienden
openden lachend hun deuren’

Bekijk voor meer achtergrondinformatie ook de volgende video’s:
Toelichting op het ontwerp door Robert Winkel (gefilmd tijdens exclusieve preview)
Voordracht gedicht Rozen & Beton door de makers
Productie keramische tegels bij Koninklijke Tichelaar