Ga direct naar de inhoud

Fenix wint 10e award, bewoners worden verrast

Tien architectuurprijzen voor getransformeerde havenloods Fenix I

Afgelopen week heeft Mei architects and planners maar liefst voor de tiende keer een architectuurprijs in ontvangst mogen nemen voor woongebouw Fenix I. In korte tijd heeft het bijzondere gebouw internationale erkenning verworven en mag het zich met recht een van de meest bekroonde transformatieprojecten van het afgelopen jaar noemen.

In 2013 won Mei de architectenselectie voor de herbestemming van de bijna 100 jaar oude havenloods op Katendrecht, in opdracht van Heijmans. Het plan moest bijdragen aan de transformatie van de wijk, waar de gemeente Rotterdam zich sinds 2007 sterk voor heeft gemaakt.

In het ontwerp van Mei is een woonvolume met meer dan 200 loftappartementen bovenop de voormalige loods geplaatst. Door gebruik te maken van een immense tafelconstructie van ca. één miljoen kilo staal kon het historische pand zoveel mogelijk bewaard blijven en werd er ruimte gemaakt voor lokale ondernemers die veel al in het gebied aanwezig waren; Fenix Food Factory, Conny Janssen Danst, Codarts en Circus Rotjeknor. Dwars door het gebouw loopt een publieke passage die de stadzijde verbindt met de kade. En op het dak van de historische loods is een gemeenschappelijke binnentuin gecreëerd, aansluitend op de galerijen die toegang verlenen tot de woningen. Het bestaande is versmolten met de nieuwbouw, resulterend in een imposant en iconisch gebouw.

‘De jury is onder de indruk van de ruige betonconstructie en de gedurfde moderne ingreep. De afgeschuinde vorm van het nieuwe volume, waardoor het gebouw minder kolossaal oogt richting de wijk, is een ‘slimme vondst’. Fenix I geeft een impuls van jewelste aan een opkomende wijk.’
– BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020

Aanvullend op het karakter van het gebouw en de aansluiting op de directe omgeving, spreken de diverse juryrapporten lof uit over de innovatieve tafelconstructie en de verschillende tijdlagen die zichtbaar zijn gemaakt. Ook de gedurfde keuze voor de galerij ontsluiting en de geslaagde mix van wonen, werken, cultuur en horeca krijgt complimenten. Naast de tien gewonnen prijzen, heeft Fenix I nog enkele nominaties ontvangen waarvan de winnaars de komende maanden bekend worden gemaakt.

Fenix I heeft de volgende prijzen gewonnen:

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020
Winnaar Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Architecture MasterPrize 2020 (USA)
Winnaar Heritage Architecture

Architectenweb Awards 2020
Winnaar Woongebouw van het Jaar

German Design Awards 2021 (DE)
Special Mention Excellent Architecture

Iconic Awards for Innovative Architecture 2020 (DE)
Best of Best

Nationale Staalprijs 2020
Winnaar Woningbouw

ULI Europe Awards for Excellence 2020 (USA)
Winnaar

Rotterdam Architectuur Prijs 2019
Winnaar Juryprijs

Rotterdam Architectuur Prijs 2019
Winnaar Publieksprijs

MIPIM/AR Future Project Award 2019 (UK)
Winnaar Old&New

Om het goede nieuws te vieren, verraste Mei de bewoners van Fenix I afgelopen week met een gebakje. Bekijk hier hoe de bewoners reageerden: https://vimeo.com/477494213