Ga direct naar de inhoud

Start Verkoop loftwoningen in het Spaardersbad

Donderdagavond 14 september start de verkoop van de zes loftwoningen in het Spaardersbad, een monumentaal jaren 30 zwembad in Gouda.

Het Spaardersbad dankt haar naam aan de inwoners van Gouda die in de crisistijd rond 1933 geld bij elkaar spaarden om een overdekt zwembad te kunnen realiseren, eigenlijk een vroege vorm van crowdfunding. Het gebouw staat sinds 1990 op de gemeentelijke monumentenlijst. Het heeft hoge historische waarde als Gouda’s eerste overdekte zwembad waar vrijwel de gehele Goudse bevolking heeft leren zwemmen. Bovendien is het een zeldzaam voorbeeld van een vooroorlogs overdekt zwembad. Mei architects and planners heeft samen met White House Development een plan ontwikkeld om dit bijzondere gebouw te behouden en te transformeren tot woongebouw met 6 unieke woningen rondom het oorspronkelijke zwembad. Het zwembassin blijft hierbij behouden als gemeenschappelijke groene binnentuin.

Om licht en lucht naar binnen te halen wordt het dak boven het zwembassin open gemaakt. De oorspronkelijke stalen dakconstructie komt daarbij in het zicht. De constructie loopt door in de woningen en blijft ook daar zichtbaar, waardoor de bijzondere geschiedenis van het gebouw straks ook in de interieurs voelbaar blijft. De gemetselde buitengevel blijft zoveel mogelijk intact. Wijzigingen in deze gevel blijven tot een minimum beperkt, zoals het toevoegen van enkele uitzichtramen. In de symmetrie van het gebouw komt een nieuwe hoofdentree om de woningen centraal vanuit het hart van het gebouw toegankelijk te maken.

De zes woningen zijn door hun ligging rondom het zwembad alle zes anders. De historie van het gebouw als zwembad komt ook terug in de namen die aan de woningen zijn gegeven, die zijn vernoemd naar zes verschillende zwemslagen: Schoolslag, Rugslag, Vlinderslag, Borstcrawl, Wisselslag en Vrije slag. De woningen worden ontsloten vanaf bruggen die ter hoogte van de eerste verdieping boven het zwembassin lopen. Op dit niveau krijgen alle woningen een privé veranda met zicht op de binnentuin.

Op de eerste verdieping bevinden zich de woonvertrekken. ­­­­­ Door de hoge plafonds, die oplopen tot ruim vijf meter, en de mogelijkheid de ruimte naar eigen wens in te delen, krijgen de woningen echte loftkwaliteit. De slaapvertrekken bevinden zich een niveau lager. In de origineel betegelde wanden van het zwembad worden hier enkele nieuwe daglichtopeningen gemaakt in de vorm van patrijspoortjes. Aan de buitengevel krijgt elke woning een privétuin. Op de plaats van de oorspronkelijke karakteristieke schoorsteen wordt een nieuwe glazen liftschacht geplaatst. Op deze liftschacht komt een kunsttoepassing die verwijst naar de oorspronkelijke vorm en hoogte van de schoorsteen.

Het oorspronkelijke ontwerp werd gemaakt door architect Wolter Bakker van het bouwbureau van ‘De Vereenigde Sportfondsenbaden’. Na de opening in 1939 behoorde het Spaardersbad al snel tot de best bezochte zwembaden van Nederland. Vanaf eind jaren 60 nam het bezoekersaantal af door de realisatie van diverse openluchtbaden in de regio. Vanwege de verslechterde financiële situatie werd het bad in 1972 door de gemeente Gouda overgenomen. Bij een eerste renovatie werden de kleedhokjes verplaatst naar het souterrain. Twintig jaar later werd er nogmaals grondig gerenoveerd. Bij deze renovatie wordt de hoge badrand afgebroken en worden de trappen naar het souterrain verplaatst. Met de komst van het nieuwe Groenhovenbad werd het Spaardersbad in 2013 gesloten.

De start verkoopavond vindt plaats op donderdag 14 september van 19:00-21:00 uur in het Spaardersbad zelf (van Itersonlaan 10, Gouda).

Zie voor meer info en aanmelden: www.woneninhetspaardersbad.nl. Op deze website vind je ook de verkoopbrochure met alle informatie over dit unieke project en een link naar de facebook pagina.

Bekijk de video teaser