Ga direct naar de inhoud

Top 5 circulariteit bij Mei

In de Week van de Circulaire Economie deelden we onze top 5 van circulaire projecten. Nieuwe waarden zijn diep geworteld in onze identiteit, want we geloven dat architecten een belangrijke rol kunnen én moeten spelen in het creëren van een gezonde en gedeelde leefomgeving.

No. 5: Spaardersbad, Gouda

Dit voormalige openbare zwembad werd omgetoverd tot een woongebouw met een prachtige subtropische binnentuin. Veel karakteristieke elementen zijn functioneel hergebruikt in de interieurs: originele tegels, oude kleedhokjes en kledingrekken, en in een van de woningen fungeert de duikplank nu als bar!

Lees meer over het Spaardersbad hier.

No. 4: Jobsveem, Rotterdam

Bij de transformatie van het voormalige pakhuis en rijksmonument Jobsveem tot een gemengd gebouw met werk-, woon- en commerciële voorzieningen zijn we erin geslaagd vrijwel het gehele oorspronkelijke gebouw te behouden. De enige nieuwe constructieve toevoegingen waren de drie lichthoven en de penthouses op het dak.

Lees meer over de Jobsveem hier.

Voorgevel van Jobsveem bij daglicht. Auto's staan geparkeerd voor het gebouw.

No. 3: Kaaspakhuis, Gouda

Ziet u de bekleding van de gevels in het atrium van het getransformeerde Kaaspakhuis? Door de originele kaasplanken – die meer dan 100 jaar werden gebruikt om de kaaswielen te laten rijpen – speciaal te behandelen, voldeden ze aan alle brandvoorschriften en konden ze volledig worden hergebruikt! Circulariteit in dit project is niet alleen om redenen van duurzaamheid en kosteneffectiviteit, maar zorgt er ook voor dat de geschiedenis bewaard blijft.

Lees meer over het Kaaspakhuis.

Frontaal beeld genomen vanuit het atrium, kijkend op de gevel met gallerijen

No. 2: 25kV, Rotterdam

Als tweede project in deze circulaire top 5, introduceren we een van onze nieuwste circulaire ontwerpen. In opdracht van Dudok Groep upgraden we het gebouw 25kV in Rotterdam. Leuk feitje: 25kV was een van onze allereerste transformaties in het Lloydkwartier, begin deze eeuw!

Het nieuwe 25kV past bij de wensen van de huidige generatie voor een gezonder en flexibeler gebouw. Te beginnen met meer groen: de huidige glazen pantry’s in de gevel van het gebouw worden circulair hergebruikt als plantenbakken! Binnenkort meer over dit project…

Lees meer over de eerste transformatie van 25kV hier.

Avondfoto van het exterieur van 25kV. Licht schijnt door de glazen gevel heen.
Impressie van het interieur van de glazen gevel na transformatie. Veel plantenbakken in het zicht.

No. 1: SAWA, Rotterdam

Niet voor niks op nummer één in deze lijst; op het gebied van circulariteit heeft SAWA het allemaal. Het baanbrekende circulaire concept van SAWA bewijst dat een betere en duurzamere manier van bouwen echt mogelijk is. De CLT-draagconstructie kan in de toekomst gedemonteerd en hergebruikt worden, en hetzelfde geldt voor de installaties. Door het gebruik van droge ballast in plaats van beton in de vloeren zijn alle vloerdelen volledig circulair, en kunnen de materialen in de toekomst worden gedemonteerd, vervangen en hergebruikt.

Lees meer over SAWA hier.

SAWA westgevel Kratonkade

Bekijk al onze Core values

Over Mei

Mei architects and planners realiseert toonaangevende projecten in binnen- en buitenland. Aan de basis van ons werk ligt respect voor de omgeving: voor de historie van de plek, de huidige…

Team Mei voor Jobsveem