Ga direct naar de inhoud

Robert Winkel architect | founder

Ondernemend architect Robert Winkel is sinds 2003 de oprichter van Mei architects and planners. Als energiek voorman inspireert hij een team van circa vijftig ontwerpers en specialisten.

Na zijn studie Architectuur aan de TU Delft (1991) werkte Robert als projectarchitect, om in 1995 Archined op te richten. In 1996 volgde een eigen bureau (Robert Winkel Architecten), dat in 2003 opging in Mei architects and planners. In 2019 kwam daar Nice Developers bij. De stap naar ontwikkeling illustreert Roberts drang naar vernieuwing en vooruitgang. Als Robert een noodzaak ziet, kan hij niet anders dan daar gehoor aan geven. “Wij vragen onszelf continu af waarom iets op een bepaalde manier gebeurt. Er zit een grote eagerness in ons bedrijf. Maar wij willen er niet alleen over praten, we willen het doen! Dat waar we van overtuigd zijn, willen we graag tonen. Show don’t tell!”  Zo is hij, als ontwikkelend architect, de geestesvader van SAWA: het eerste houten (en prijswinnende) gebouw in Rotterdam. “De innovatie bij SAWA zit ‘m in de slimme combinatie van ontwerpoplossingen en technische uitwerkingen. Het resultaat is een gebouw met een draagconstructie die voor meer dan 90% bestaat uit hout.”

“Wij vragen onszelf continu af waarom iets op een bepaalde manier gebeurt”

Zijn architectenbureau groeide in 25 jaar uit tot een internationaal opererend bedrijf, met een sterk specialisme in herbestemming, stedenbouwkundige strategieën, innovatieve nieuwbouwconcepten én duurzaamheid. We nemen ons werk uiterst serieus, maar onszelf niet,” is een gevleugelde uitspraak van Robert, die tevens het bedrijf – en de prettige bedrijfscultuur – definieert. Aan de hand van de pijlers Context, Community, Nieuwe Esthetiek, Flexibiliteit en Nieuwe Waarden pakt hij met Mei projecten beet. Dat resulteert in ‘mensengebouwen’: dienende gebouwen waarin de behoeften van de buurt en bewoners centraal staan. “

Robert bekleedt diverse externe rollen van maatschappelijk belang. Hij heeft veel ervaring met kwaliteitsadvies in het publieke domein. Momenteel is hij algemeen voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam. Daarnaast is hij supervisor van Rotterdam – The Hague Airport, voorzitter van het ‘Quality-team Feyenoord-City’ in Rotterdam en voorzitter van het kwaliteitsteam Merwedekanaalzone in Utrecht. Robert is gastdocent aan tal van universiteiten en hogescholen en een veelgevraagd jurylid voor awards in architectuur en stedelijke ontwikkeling.

Robert Winkel woont met zijn vrouw Mieke en kinderen in een ruime loft, op de 16e verdieping van de Schiecentrale: het gebouw waarvoor hijzelf de transformatie en nieuwbouw ontwierp en waar ook zijn bureau is gevestigd. Wanneer hij niet werkt leest Robert graag een goed boek en geniet hij ervan om lekker te eten met vrienden en met zijn gezin in de natuur te zijn bij hun zomerhuisje in Oostvoorne.

Direct-navigatie links

“Robert denkt en handelt vanuit moraliteit en waarden, en weet in zijn gebouwen een gemeenschap te verbinden. Mensen zijn op zoek naar betekenis. Ze willen de plek waar ze wonen begrijpen, ze willen in hun plek een ‘personage’ kunnen herkennen. Robert voorziet in die behoefte.”

Marinke Steenhuis
SteenhuisMeurs adviesbureau voor cultuurhistorie en voorzitter Welstand- en Monumenten Rotterdam

“Robert is een pratende en luisterende architect. Het gaat bij hem niet alleen om vormgeving maar ook om inhoud en communicatie.”

Aldo van Kleef
Ontwikkelmanager

Robert Winkel nieuwe voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam

Per 1 januari 2023 is ir. Robert Winkel (1963) door de gemeenteraad van Amsterdam benoemd tot nieuwe algemeen voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hij volgt Eric Luiten op die…

Gepubliceerd op:
  • Nieuws
  • insight
Gepubliceerd op:
  • Nieuws
  • event
Frontale foto van Fenix aan de waterkant met schemering