Ga direct naar de inhoud

Stralende nieuwe McDonald’s op de Coolsingel geopend

Vrijdag 27 maart 2015 heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb het nieuwe paviljoen voor McDonald’s op de Coolsingel in het hart van Rotterdam officieel geopend. De voormalige kiosk was ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. In opdracht van McDonald’s ontwierp Mei architects and planners voor deze plek een nieuw gebouw met een uitstraling die past bij de allure van de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Na een zeer snelle bouwtijd van twee maanden schittert een spectaculair nieuw paviljoen in het hart van Rotterdam.

Rotterdam prijkt sinds kort in de top 10 van ‘places to go’ van de New York Times en de Rough Guide. Dit nieuwe paviljoen vormt als architectonisch hoogstandje een fraaie aanvulling op het rijtje Markthal, Rotterdam CS en Fenix Food Factory en een aanwinst voor architectuurstad Rotterdam.

Verbinding met de stad

Het nieuwe gebouw is door Mei zo getailleerd en geleed dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is. Het gebouw heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel van 6,20 meter hoge, ontkleurde glaspanelen. Dankzij een volledige transparante entreelobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw.

Om de verbinding met de stad nog sterker te maken worden voor de inrichting van het terras straks dezelfde meubels gebruikt als op andere openbare plekken in Rotterdam.

Uitzicht op de Coolsingel

De balie en de open keuken bevinden zich op de begane grond. Een stalen wenteltrap – uit één stuk – leidt vanuit de lobby naar het zitgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig weids uitzicht op de Coolsingel.

Een stralend paviljoen – overdag én ‘s nachts

Net als de historische gebouwen in de directe omgeving, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel, is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit warm en chique ogende materiaal is tegelijkertijd ook hufterproof en duurzaam.

Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmenigte op de Coolsingel. De nieuwe McDonald’s is immers gebouwd voor de Rotterdammers, die er nu weer een reden bij hebben om trots te zijn op hun stad.

Integratie nutsvoorzieningen

De verschillende nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten zijn opgenomen in het gebouw. Door toepassing van verlichting in de gevel wordt hier tegelijkertijd de sociale veiligheid verhoogd. De installaties zijn volledig geïntegreerd in het dak, dat als vijfde gevel mee is ontworpen.

Lees meer op de projectpagina.