Ga direct naar de inhoud

Stem op Fenix I: BNA Beste Gebouw van het Jaar 2020

Fenix I is genomineerd voor de prestigieuze prijs: BNA Beste Gebouw van het Jaar!

Uit alle 103 inzendingen maakte de jury een selectie van tien projecten, die volgens hen niet alleen op esthetisch en kwalitatief gebied eruit springen, maar tevens de meerwaarde van architectuur voor mens en maatschappij het beste zichtbaar maken.

Fenix I deelt haar plek in de categorie Leefbaarheid & sociale cohesie met Forum Groningen en Domusdela in Eindhoven. In de categorie Particuliere woonbeleving bevinden zich het Tiny Holiday Home aan de Vinkeveense Plassen en het Huis met staart in Soesterberg. Stimulerende omgevingen zijn de uitbreiding van de Rietveldacademie in Amsterdam en de tot bedrijfsverzamelgebouw verbouwde Werkspoorfabriek in Utrecht. Het Parkpaviljoen Hoge Veluwe, museum Naturalis in Leiden en het vogelobservatorium Tij bij Stellendam vallen ih de categorie Identiteit & icoonwaarde.

Terecht opgemerkt door De Volkskrant, is Fenix I opvallend genoeg het enige seriematig woningbouwproject dat is genomineerd, terwijl de stijgende woningnood een groot probleem is. Fenix I pakt een maatschappelijk probleem met beide handen aan, met respect voor de historie van de plek en ruimte voor cultuur en recreatie. Door de 212 lofts bovenop de oude loods te bouwen, blijven de verschillende tijdlagen goed zichtbaar, waardoor de geschiedenis van het gebouw blijft leven. De toevoeging van een publieke passage en actieve plint vervult een sterke sociale functie, in het stimuleren van ontmoetingen tussen (buurt)bewoners en bezoekers.

Wij zijn gevleid met de nominatie en kijken vol enthousiasme uit naar de uitslag. Op 22 oktober wordt de winnaar van de juryprijs bekendgemaakt. Ook zal er een publieksprijs worden uitgereikt. Vind jij ook dat Fenix I de meeste meerwaarde biedt voor mens en maatschappij? Breng jouw stem uit via deze link.