Ga direct naar de inhoud

Start fabricage betonelementen

In mei 2008 is de fabricage begonnen van de balkon- en gevelplaten voor het appartementencomplex De Vier Werelden in Spijkenisse. Een bijzonder kenmerk zijn de woorden die in reliëf te lezen zijn. Ze geven een antwoord op de vraag: “waar praat je over met je buren?”

Fabricage van de betonplaten

Woordlagen
Op de gevel zijn 2 woordlagen te onderscheiden. De eerste woordlaag is verticaal leesbaar op een afstand van circa 300m van het gebouw. De tweede woordlaag is te lezen vanaf de balkons van de appartementen. Ook aan de onderzijde van de balkons zijn in een grid woorden aangebracht.

Fabricage van de betonplaten
fabricage-betonplaten
Fabricage van de betonplaten

Balkonplaten
Om letters aan de onderzijde van een balkonplaat te kunnen realiseren is een speciale methode van betonstorten nodig. Normaal gesproken is de bovenkant van een betonplaat de malzijde, bij dit project is dat omgekeerd. Het letter ontwerp op de malzijde wordt m.b.v. een rubberen mat die in de mal is geplaatst uitgespaard. Om voorzieningen zoals het waterafvoergootje aan de bovenzijde van de balkonplaat te realiseren is een stempel gemaakt die in het verse beton wordt gedrukt.