Ga direct naar de inhoud

SAWA wint internationale Green GOOD DESIGN™ Award!

Het innovatieve Rotterdamse woongebouw SAWA heeft de Green GOOD DESIGN™ Award 2021 ontvangen. Het gebouw is ontworpen door Mei architects and planners in opdracht van Nice Developers en ERA Contour. In november vorig jaar won SAWA ook al de eerste prijs van de ARC20 Innovatie Award. Ondanks dat het gebouw nog in de ontwerpfase zit, staat het al flink in de schijnwerpers.

De Green GOOD DESIGN™ Award, uitgereikt door het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, is een internationale prijs die jaarlijks wordt toegekend aan exceptionele projecten die bijdragen aan een gezondere en duurzamere wereld. SAWA wordt geprezen om haar innovatieve, gedurfde en circulaire concept en is daarmee een terechte winnaar in de categorie Architectuur.

Gezondste gebouw van Nederland
SAWA wordt het eerste volledig houten woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam. Exceptioneel aan het project is dat het gebouw in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd, inclusief de hoofddraagconstructie. Het gebouw is in zijn verschijningsvorm onderscheidend door de royale groene terrassen en wordt volledig ontworpen vanuit oogpunt van planten en dieren, waarmee het gebouw de biodiversiteit van de wijk en de stad versterkt. Met dit ‘gezondste gebouw van Nederland’ wordt een plek gecreëerd die van toegevoegde waarde is voor de buurt, door stimulering van communities, een gemeenschappelijk dek, gedeelde functies en verbinding met bestaande lokale initiatieven. De toekomstige bewoners worden actief betrokken bij de ontwikkelingen van SAWA en er worden regelmatig participatiebijeenkomsten georganiseerd. De officiële verkoop staat gepland in de zomer van dit jaar, en het streven is om voor eind 2021 te starten met de bouw van SAWA.

Over Green GOOD DESIGN Awards
GOOD DESIGN™ is opgericht in 1950 in Chicago door Eero Saarinen, Charles en Ray Eames, en Edgar Kaufmann Jr. Het doel was om een ​​groter publiek begrip voor modern design te verwerven. Net als 1950, toen moderne vormgeving een nieuwe richting insloeg in de ontwerpgeschiedenis, probeert Green GOOD DESIGN™ nu de gewoonten van de consument te beïnvloeden, het productieproces te herstructureren, het ontwerp van steden en openbare ruimtes te beïnvloeden en het bewustzijn te vergroten over onze beperkte wereldwijde middelen en de verdwijning van schone lucht, schone aarde en schoon water. De oprichters van GOOD DESIGN™ in de jaren 50 introduceerden moderne vormgeving met passie, innovatie en revolutionaire ijver. Met Green GOOD DESIGN® streven de huidige organisatoren hetzelfde na.

Team van deskundigen
Mei architects and planners ontwerpt SAWA in opdracht van Nice Developers en TBI-onderneming ERA Contour. Mei heeft in de afgelopen decennia een bewezen track record opgebouwd als het gaat om het ontwerpen en realiseren van innovatieve woonconcepten en waardevolle communities, gebaseerd op shared values, in zowel binnen- en buitenland. Na de monumentale Fenix I loods, waarmee het bureau maar liefst 11 architectuurprijzen won, is SAWA het volgende veelbelovende project van Mei in Rotterdam.

SAWA wordt ontwikkeld en ontworpen met een uitgebreid team van deskundigen, waaronder Pieters Bouwtechniek, DERIX, Pirmin Jung, Ralph Hamerlinck, DGMR, Atto Harsta, Piet Vollaard, Bureau Stadsnatuur en Copijn. De Wijde Blik Communicatie en Kettner Makelaardij zijn aangehaakt voor de promotie en verkoop van de appartementen in SAWA.