Ga direct naar de inhoud

Rondleiding Slaakhuys

Slaakhuys

Lingotto is samen met WSA door gebouweigenaar Havensteder (voorheen PWS Rotterdam) gevraagd om een ontwikkelvisie op te stellen voor een tijdelijke en definitieve invulling van het rijksmonument Slaakhuys. Erik-Jan de Rooij van Lingotto en Willem Sulsters van WSA lichten de plannen toe in een presentatie en rondleiding door het gebouw.

Dit jaar begint Havensteder met de herontwikkeling van het Slaakhuys. Mei Architecten en Stedenbouwers is gevraagd een ontwerp te maken voor de herontwikkeling. Er zijn een aantal gebruiksconcepten gemaakt door Lingotto en WSA. Op basis van marktverkenning en potentie van structuur en identiteit van dit unieke gebouw: Kennisplein, Mediacentrum, Het Vrije Volk en Dutch Design Hotel. Als eerst wordt begonnen met het vrij maken van de centrale hal. Deze krijgt dan de monumentale uitstraling van weleer terug en dit zal als eerste resultaat in september zichtbaar worden.

Het Slaakhuys is een mooi voorbeeld van de naoorlogse wederopbouwarchitectuur. Het complex is in 1954 ontworpen door Jo Vegter en oorspronkelijk gebouwd als huisvesting voor uitgeverij De Arbeiderspers en de toenmalige krant Het Vrije Volk. Met de combinatie van een robuuste betonconstructie, decoratief metselwerk, geribde betonnen borstweringen en accenten in natuursteen en mozaïeksteentjes is het typerend voor de architectuur van de jaren vijftig.