Ga direct naar de inhoud

Terugkijken: Robert Platje over Open Building

Veel projecten van Mei, zoals de Schiecentrale 4B, Fenix I en SAWA, kennen een hoge mate van flexibiliteit in de breedste zin van het woord. Dit wordt mede bereikt door toepassing van het Open Building-principe; een systeem waarmee de flexibiliteit (en daarmee toekomstbestendigheid) van een gebouw en stad aanzienlijk wordt vergroot. Onlangs gaf Robert Platje een lezing over de manier waarop Mei de principes van Open Building gebruikt. Bekijk het college hieronder terug.

Het Open Building-principe, ontwikkeld door N. John Habraken in de jaren ’60, houdt in dat de hoofddraagconstructie niet uit gesloten wanden bestaat, maar juist een open structuur is van kolommen en balken. Zo kan het gebouw constant van indeling veranderen en biedt het ruimte aan verschillende functies. Hierbij is het belangrijk dat verschillende onderdelen van het gebouw – zoals de hoofddraagconstructie, gevel, installaties en afwerking – gescheiden worden naar levensduur, zodat die vervangen of gerepareerd kunnen worden wanneer dat nodig is, terwijl het gebouw overeind blijft staan. Mei trekt dit gedachtegoed door naar alle aspecten van het gebouw, waaronder de community en het programma, om maximale flexibiliteit en gebruikersvrijheid te creëren.

Op 16 maart 2021 gaf Robert Platje een lezing tijdens The Infill Festival: Open Building NOW! Hierin gaat hij dieper in op de manier waarop Mei de principes van Open Building toepast op verschillende projecten. Het volledige college is nu online terug te kijken.

Meer weten over Open Building? Bekijk de website van OpenBuilding.co voor meer informatie.

This content is available after accepting the cookies.