Ga direct naar de inhoud

Weeshuis Gouda

Boutiquehotel en appartementen in uniek historisch ensemble

Het Weeshuis Gouda is een unieke verzameling historische panden in het centrum van Gouda. De bijzondere rijks- en gemeentelijke monumenten vormen samen een zeer waardevol cultuurhistorisch ensemble, gelegen in het oudste en meest sfeervolle deel van de binnenstad tussen het groen en andere topmonumenten van de stad, zoals de Sint Janskerk. Voor de transformatie van weeshuis tot boutique hotel, restaurant en appartementen is Mei architects and planners, in opdracht van White House Development, uitgebreid in de geschiedenis van Gouda en het ensemble gedoken. Zo zijn met deze transformatie de bijzondere historie en kleurrijke verhalen van Gouwenaren weer zichtbaar geworden.

Project info

Status
Completed in 2021

Opdrachtgevers
White House Development BV

Programma
Boutiquehotel (25 kamers) met luxe restaurant, appartementen voor jonge mensen, ruimte voor evenementen en vergaderingen, tuin

Grootte
5.025 m2 BVO

01 slides

Verbinden van cultureel erfgoed

Op een zorgvuldige en vanzelfsprekende wijze is het nieuwe programma met het culturele erfgoed verbonden. De indeling van het nieuwe plan is naadloos ingepast in de bestaande gebouwen. Authentieke elementen, zoals de houten balken in het plafond, zijn zoveel mogelijk bewaard gebleven en in het zicht gehouden. Op die manier is de rijke historie van het weeshuis in het gehele gebouwensemble voelbaar gemaakt. Verwijzingen naar de geschiedenis van Gouda zijn tevens doorgevoerd in het interieur van het hotel, ontworpen door interieurarchitect Judith van Mourik.

01 slides

Boutique hotel WSHS

Boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis (WSHS) telt 25 kamers en is georganiseerd rondom het monumentale Weeshuishof. Op de begane grond zijn de lobby en een luxe restaurant te vinden. Alle horeca wordt geëxploiteerd door het Goudse ondernemersechtpaar Lennart en Sharon van Gastel, bekend van onder andere De Lichtfabriek in Gouda.

01 slides

Appartementen

Aan de andere zijde van de Patersteeg en in het voormalige gymnastieklokaal zijn appartementen voor jonge mensen gerealiseerd. De appartementen zijn compact, maar door de aanwezige vrije hoogte en de mogelijkheid tot het maken van een entresol hebben ze een heuse loftkwaliteit. De appartementen zijn gegroepeerd rondom een sfeervol woonhof met gezamenlijke binnentuin.

01 slides

This content is available after accepting the cookies.

Robert Winkel geeft een toelichting op de kansen en mogelijkheden bij de transformatie van het Weeshuis tot luxe hotel-restaurant en appartementen.

Timeline

15 juni 2021

23 februari 2019

  • Nieuws
  • work in progress
01 slides

Geef nieuw leven aan bestaande kwaliteiten. Werk met Mei.

Mei heeft grote expertise in Bestaand & Nieuw. Bekijk vergelijkbare projecten hier.

Volgend project

Hotel Restaurant STROOM

Multimediahotel in voormalig trafohuis
Hotel stroom van de voorzijde gezien. Bakstenen gevel met verticale inkepingen. Op de achtergrond staat de Schiecentrale 4B