Ga direct naar de inhoud

Verket Moss

Dynamisch masterplan voor transformatie naar gezonde woon- en werkomgeving

Na sluiting van de Peterson papierfabriek in 2012 is de Noorse ontwikkelaar Höegh Eiendom de nieuwe eigenaar geworden van het fabrieksterrein. De locatie, direct gelegen aan de rivier Mosseelva en het Oslofjord in Moss Noorwegen, heeft een bijzondere historische betekenis doordat in het Conventiehuis, ook gelegen op dit voormalige fabrieksterrein, in 1905 de onafhankelijkheidsverklaring van Noorwegen werd getekend. Hierdoor heeft de locatie een monumentale status gekregen. Höegh Eiendom heeft zich ten doel gesteld om de fabriek en de bijbehorende gebouwen te transformeren tot een levendig gebied waar toekomstige gebruikers kunnen wonen en werken in een aangename wijk waarin de aanwezigheid van de voormalige Peterson fabriek nog voelbaar is. Het zal een gebied worden waarbij identiteit en samenhang worden ingepast in de context door middel van een gefaseerd dynamisch masterplan.

Project info

Status
2013

Opdrachtgevers
Höegh Eiendom

Programma
Wonen, cultureel, commercieel, kantoren, en onderwijs

Grootte
300.000 m2 GFA

01 slides

Fasering

Vanwege de omvang van het gebied zal de transformatie worden uitgevoerd in verschillende fasen. Dit vereist planning op lange termijn. Om de voorgestelde transformatie uit te voeren en om de vereiste kwaliteit te waarborgen, heeft Höegh Eiendom Mei architects and planners de opdracht gegeven om een dynamisch masterplan te maken voor de herontwikkeling van dit gebied.

Contextueel plan

In de cultuurhistorische verkenning die Mei heeft gemaakt zal het nieuw te ontwikkelen gebied met zorg worden ingebed in haar omgeving. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van haar intrinsieke en historische kwaliteiten.

Aan de ene zijde wordt het gebied verbonden met het fijne stedelijk weefsel van Møllebyen en aan de andere zijde sluit het aan op de groene leefomgeving van het Noorden. Het historische hart van de voormalige fabriek zal duidelijk en herkenbaar worden geaccentueerd en de uitstraling van het historische Verksgata-gebied zal worden behouden en verbeterd. De kwaliteit van de ligging direct aan de Oslofjord wordt optimaal benut. Het gebied zal zodanig aantrekkelijk worden ingericht met parken, kades en stranden dat het niet alleen aantrekkelijk is voor de nieuwe inwoners, maar voor de gehele stad Moss.

“Op deze plek in Noorwegen werd de onafhankelijkheidsverklaring getekend en het is dus een belangrijke plek voor Noorwegen. Tegelijk is het ook een onaantrekkelijke, vieze plek met rokende, dampende, stinkende fabriek met een hek erom en geen verbindingen. Nu de industrie wegvalt, ontstaan er kansen om de stad een gezicht te geven aan het water. Doordat wij van ver komen, kijken we er anders tegenaan en nemen de mensen daar dingen van ons aan.”

Marnix-Vink
Marnix Vink
Landschaparchitect Felixx
Impressie plangebied

Timeline

24 oktober 2013

video-Moss

17 oktober 2013

7 december 2012

  • Nieuws
  • work in progress
Moss
01 slides

Strategische Planning nodig? Werk samen met Mei.

Mei architecten en planners heeft jarenlange expertise in het ontwerpen van stedenbouwkundige plannen.

Volgend project

Kabeldistrict Delft

Metamorfose van voormalige kabelfabriek
Kabeldistrict street render