Ga direct naar de inhoud

Toulon

Toekomst van de haven van Mayol tot Pipady

Toulon is strategisch gelegen aan een natuurlijk beschermde baai, een ideale uitvalsbasis voor de Franse Mediterrane marinevloot.  De marinehaven vervult ook een belangrijke rol in het onderhoud van de schepen, en heeft hierdoor een industriële uitstraling.  In contrast hiermee zijn stad en haven gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving met een mediterraan en Provençaals ecosysteem. Dit landschap heeft een uitgesproken identiteit, dat deel uitmaakt van de immateriële cultuur van Toulon door de bijzondere relatie met de zon, de wind, de zeldzame aanwezigheid van water en de heuvels.

Project info

Status
Tenderinzending

Opdrachtgevers
Quartus Ensemblier Urbain

Programma
Site 3 (12.650m2 bvo): Hotel, kantoor, restaurant / commerce
Site 4 (25.850 m2 bvo): Wonen (appartementen en seniorenwoningen), kantoor, maatschappelijke voorzieningen

Grootte
38.500 m2 GFA

01 slides

In de huidige situatie heeft alleen het oude stadscentrum een directe verbinding met het havenfront. Overige stadsdelen worden van het water afgesloten door (nog) aanwezige havenactiviteiten Teneinde de relatie tussen de stad en de baai te verbeteren en daarmee de aantrekkelijkheid voor bewoners bezoekers te vergroten is een masterpaln gemaakt dat hierin voorziet.

Doelstelling op stedenbouwkundig niveau is het verbinden van de aanliggende wijken met het waterfront en de openbare ruimte langs het havenfront uit te breiden. Het karakter,  de continuïteit en dynamiek van de haven van Toulon moet hierbij behouden blijven.

Het masterplan wordt  uitgevoerd in verschillende delen. Mei architects and planners heeft ontwerpen gemaakt voor site 3 en 4. Beide plangebieden hebben een strategische positie tussen bestaande woonwijken en de toekomstige ontwikkeling van de boulevard.

01 slides

Site 3

Verbindend icoon voor de stad: transformatie en uitbreiding van een karakteristiek jaren ’70 gebouw

Het ontwerp stelt tot doel om te verbinden, ruimte te creëren, bestaande karakteristieke elementen te bewaren en het gebouw te voorzien van een expressieve optopping met publiek terras: een hotspot passend bij de nieuwe tijdgeest, waar de inwoners van Toulon trots op kunnen zijn.

Op de begane grond wordt ruimte gecreëerd voor openbare toegankelijkheid. Het gebouw langs de boulevard wordt deels behouden en getransformeerd, om het expressieve karakter van de bestaande jaren 70 architectuur te behouden en CO2 uitstoot te verminderen.  In de nieuwe bouwvolumes wordt er gestreefd naar visuele transparantie. Een grote luifel wordt als extra volume op het bestaande gebouw geplaatst. Deze iconische luifel verdubbelt de ruimte en biedt een fenomenaal uitzicht. Onder de luifel bevindt zich een openbaar schaduwplein aan de kust en beschermt het grote atrium tegen weersinvloeden.

Programma site 3

Het gebouw krijgt een mixed-use bestemming. In het hart van het gebouw komt een beplante patio, dat als groene oase de toekomstige gebruikers thermisch comfort zal bieden. Dit binnenlandschap zal vanaf de straat waarneembaar zijn.

Rond het atrium, in het bestaande gebouw, komen kantoren en capsulehotels.  Op de begane grond is verder ruimte voor restaurants, bars en winkels, zodat het gebied een levendig en stedelijk karakter krijgt. In de luifel zal een 4-sterrenhotel komen met suites en conferentieruimtes. Op het dak wordt een mediterrane paseo ontwikkeld, waar de inwoners van Toulon van het uitzicht kunnen bewonderen, elkaar kunnen ontmoeten, zich kunnen ontspannen in het hart van koele ruimtes of op grote zonneterrassen.

Site 4

Strategische verdichting en optimaliseren van de openbare ruimte

01 slides

Het ontwerp wordt onderdeel van de nieuwe boulevard die het Stade du Mayol gaat verbinden met de kaap van Pipady en sluit aan op de geliefde wijk Mourillon.

In de huidige situatie wordt het gebied ingenomen door de brandweerkazerne  en een parkeerplaats. In het nieuwe plan maken de bestaande brandweerkazerne en de parkeerplaats ruimte  voor een reeks van strategisch geplaatste gebouwen zowel kantoren als woongebouwen. Deze zijn zodanig geplaatst dat uitzicht en daglichttoetreding van de bestaande woonbebouwing gerespecteerd wordt. In de plinten van de gebouwen is een stedelijk programma voorzien. Hierdoor ontstaat een gemengd en levendig stedelijk district in de directe nabijheid van de baai.

Programma site 4

Het programma van het nieuwe district wordt een slimme mix van werken, wonen en openbare ruimte, dat zorgt voor een optimaal gebruik van de ruimte. Alle gebouwen, bestaand en nieuw, profiteren van uitzicht op de baai en toegang tot de aangelegde terrassen en gemeenschappelijke tuin. Onder de tuinen komen ondergrondse parkeergarages.

Het kinderdagverblijf op de zuidelijke basis is een ‘spil’ tussen de bestaande wijk, de boulevard en de tuin. De flexibele kavels maken het plan toekomstbestendig.

Duurzaamheid

De gemiddelde levensduur van dit type gebouwen in Frankrijk is slechts 50 jaar. De plannen van Mei voor site 3 en 4 zijn ontworpen op basis van een flexibele opzet, waarmee zijn ze voorbereid op toekomstige aanpassingen aan gebruik, klimaatverandering en energiemaatregelen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld aangepast worden van woonproject tot kantoor en andersom, zonder dat structurele aanpassingen nodig zijn. Dit maakt dat de gebouwen een langere levensduur hebben en toekomstbestendig zijn.

Grote groene oases maken het gebied tot een comfortabele leefomgeving met aangenaam klimaat, ook in de zomer, wanneer de temperaturen in Toulon flink kunnen oplopen. Groene wanden krijgen een semi-doorlaatbare coating, wat goed is voor de verdamping voor planten en aarde. Ook worden de daken voorzien van verschillende vegetatielagen, en regenwater op de daken wordt opgevangen en hergebruikt. De integratie van groene elementen op de locatie draagt bij aan het behoud van biodiversiteit voor planten en dieren en zorgt ook voor beheersing van de (soms) krachtige westenwind. Er wordt onderzocht hoe de wind gebruikt kan worden voor natuurlijke ventilatie, terwijl de buitenruimtes, inclusief balkons en toegankelijke daken, er juist zo min mogelijk hinder van dienen te ondervinden.

Dit ambitieuze plan voor Toulon zal voldoen aan de nieuwste regelgeving op het gebied van milieukwaliteit en duurzaamheid en streeft naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Met innovatieve ontwerpen wordt er zo veel mogelijk energie lokaal en hernieuwbaar opgewekt, zoals zonne-energie en warmte-koude opslag.

Nieuwbouwproject met karakter realiseren? Werk met Mei.

Iconische nieuwbouw ontstaat door uitgebreid onderzoek naar de bestaande kwaliteiten van het gebied.

Volgend project

Bonner Flagge

Voormalige vlaggenfabriek wordt publiek gemaakt
BoFa vanag de straat gezien met groen plein op de voorgrond en goed zicht op de luifel