Studentenhuisvesting als katalysator van de Sluisbuurt
In Amsterdam Oost ontwerpt Mei de eerste gebouwen in de ontwikkeling van de Sluisbuurt; een nieuwe stedelijke wijk op het Zeeburgereiland. In opdracht van Stichting DUWO maakt Mei twee unieke woongebouwen op kavel 5A2 en kavel 6B2. De gebouwen gaan deel uitmaken van een – voor Nederland nog ongekend – grootstedelijk woonmilieu waarbij hoogbouw gecombineerd wordt met een levendig en dynamisch maaiveld, en ontmoeting en interactie centraal staan. Kavel 5A2 en 6B2, waarin huisvesting voor studenten en jongeren komt, liggen in het hart van de wijk en zullen als katalysator dienen voor de verdere ontwikkeling van deze groene, duurzame buurt.
Project info
Status
In development, completion scheduled 2025
Opdrachtgevers
DUWO
Programma
Housing for students and young people, communal facilities, and courtyard garden
5A2: 242 studios
6B2: 525 studios
Grootte
10.010 m2 GFA (5A2) and 21.290m2 GFA (6B2)
Identiteitsvolle woontorens
De woongebouwen krijgen een sterke, herkenbare identiteit waar bewoners trots op zijn. Door gelaagdheid in materiaal en volume ontstaat er geen monotone en anonieme gevel, maar worden de individuele woningen, ondanks de grote schaal van het project, vanaf de straat herkenbaar en aanwijsbaar gemaakt.
In de gebouwen staat de community centraal. Er komen gemeenschappelijke faciliteiten en diverse collectieve ruimtes voor ontmoeting. Dit idee wordt ook naar de openbare ruimte getrokken. Door de ligging aan het water is het een fijne plek om te vertoeven; alleen of met gelijkgestemden.
Kavel 5A2
In kavel 5A2 – een U-vormig woonblok – worden 242 zelfstandige studio’s van ca. 21 m2 gerealiseerd, met ieder een eigen badkamer en keuken. Om de ontmoeting en interactie tussen de bewoners te stimuleren, worden er verschillende gemeenschappelijke plekken gecreëerd, zoals een ontmoetingsruimte, wasserette, binnentuin en dakterras. De maatschappelijke faciliteiten en doorkijkjes in de plint zorgen voor een levendige uitstraling.
In het ontwerp van de gevel is een menselijke maat aangebracht en gezorgd dat elke studio aan te wijzen is vanaf de straat, zodat de bewoner zich verbonden voelt met het gebouw. De gevel is opgedeeld in horizontale lagen met verschillende texturen gepigmenteerd beton een hoge mate van tactiliteit, waarbij rekening is gehouden met de afstand waarop de voorbijganger het materiaal ervaart.
Aan de binnenzijde van het woonblok, bij de gemeenschappelijke binnentuin, bestaat de gevel uit goudkleurige, stalen bekleding met diverse verticale profileringen. Hierdoor krijgt de binnentuin een zachte en informele uitstraling die in contrast staat met de stoere buitenkant.
Kavel 6B2
Van de twee gebouwen is kavel 6B2 de hoogste; ca. 70 meter. Er worden 525 zelfstandige studio’s gerealiseerd van ca. 21 m2. Ook voor dit gebouw geldt dat ontmoeting en interactie tussen bewoners wordt gestimuleerd. Het gebouw krijgt twee zogenoemde ‘common rooms’, een wasserette, atrium en gemeenschappelijke binnentuin.
De woontoren bestaat uit een hoog en een laag bouwdeel, met een slank silhouet richting de stad. Beide bouwdelen krijgen een eigen afleesbare identiteit. Het hoogbouwdeel heeft een rijke en elegante uitstraling met een verticale oriëntatie. Net als kavel 5A2 bestaat de gevel uit terracottakleurig beton. Hier zijn reliëfs aangebracht van de Nederlandse ontwerper Stang, met het thema ‘thuis’. Het laagbouwdeel bestaat daarentegen uit gladde, bronskleurige aluminium panelen met lasergesneden pictogrammen van Stang. Het dak is gevuld met overdadig groen dat zichtbaar is vanaf de kade, en draagt bij aan de natuurinclusiviteit van de nieuwe wijk.
Grafisch ontwerp door illustrator Stang
De reliëfs en geperforeerde panelen bij kavel 6B2 zijn ontworpen door gerenommeerde Nederlandse ontwerper en illustrator Stang Gubbels. De grafische stijl van Stang sluit aan bij de toekomstige bewoners. Met een knipoog toont Stang typische objecten van ‘thuis’: een vissenkom, pan met soep, klok aan de wand, kat op de bank en kleding in de wasmand. In totaal ontwierp Stang 27 panelen die onderling zo geplaatst worden, dat er nooit twee dezelfde naast elkaar staan. Dezelfde iconen komen terug in het behang van de gezamenlijke ruimtes van beide gebouwen. Daarnaast ontwierp Stang ook bijpassende signing voor bijvoorbeeld de fietsenstalling, gemeenschappelijke gangen en afvalscheiding.
Lees hier meer over het grafisch ontwerp van Stang in de gevel.
Eerste fase van de Sluisbuurt
De ontwikkeling van Sluisbuurt toont een gemengde Amsterdamse wijk met verschillende typen bebouwing, om ruimte te bieden aan een breed publiek. In totaal omvat het stedenbouwkundig plan circa 5.500 woningen en voorzieningen, zowel commercieel als maatschappelijk. De wijk, die tot wel 125 meter hoogbouw bevat, wordt gericht op fietsers en voetgangers en nodigt uit om te bewegen. Het wordt een gezonde, moderne stadswijk met een unieke skyline aan het IJ.
In de eerste fase van de ontwikkeling staat de ‘Campus aan het IJ’ centraal. Vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen van de Hogeschool Inholland worden in de Sluisbuurt samengevoegd in één pand. Kavel 5A2 en 6B2 bieden huisvesting aan een groot deel van de campusgebruikers. Samen vormen de panden een duurzame open stadscampus, passend bij de hedendaagse wensen van de toekomstige gebruikers.
Nieuwe waarden
Om de enorme energievraag van de ruim 750 zelfstandige studio’s te matchen met de huidige eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid, heeft Mei in het ontwerp gebruik gemaakt van innovatieve oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn de groene daken waarop zonnepanelen zijn geplaatst op een verhoogd frame, waarmee de andere dakinstallaties uit het zicht worden onttrokken. Een rijke mix van hoogwaardig groen zorgt ervoor dat de panelen vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De groene daken worden tevens ingezet voor waterberging en het reduceren van hittestress, en dragen bij aan de biodiversiteit.