Ga direct naar de inhoud

McDonald’s Coolsingel

‘World’s Fanciest McDonald’s’

De voormalige kiosk van McDonald’s op de Coolsingel was ooit uitgeroepen tot het lelijkste gebouw van Rotterdam. Mei architects and planners kreeg opdracht van McDonald’s om op de bestaande locatie een nieuw paviljoen te ontwerpen met een uitstraling die past bij de Coolsingel en de rijke historische omgeving. Het nieuwe gebouwvolume is door Mei zo getailleerd en geleed dat het achtergelegen monumentale postkantoor weer zichtbaar is.

Project info

Status
Completed in March 2015

Opdrachtgevers
McDonald’s Coolsingel 44

Programma
McDonald’s restaurant

01 slides

Verbinding met de stad

Het gebouw heeft een zo compact mogelijke kern met daaromheen een glazen gevel van 6,20 meter hoge, ontkleurde glaspanelen. Dankzij een volledige transparante entreelobby, met ingangen aan drie zijden, loopt de openbare ruimte als het ware door in het gebouw. Om de verbinding met de stad nog sterker te maken, worden voor de inrichting van het terras straks dezelfde meubels gebruikt als op andere openbare plekken in Rotterdam.

Uitzicht op de Coolsingel

De balie en de open keuken zijn ingericht op de begane grond. Een stalen wenteltrap – uit één stuk – leidt vanuit de lobby naar het restaurantgedeelte op de eerste verdieping. Vanaf hier heeft de bezoeker een prachtig uitzicht op de Coolsingel.

This content is available after accepting the cookies.

Een stralend paviljoen – overdag én ‘s nachts

Net als de historische gebouwen in de directe omgeving, zoals het postkantoor, het stadhuis en het Atlanta Hotel, is het paviljoen voorzien van een rijk bewerkte gevel. Er is gekozen voor uitvoering in één materiaal: goudkleurig geanodiseerd aluminium. Dit warm en chique ogende materiaal is tegelijkertijd ook hufterproof en duurzaam.

Omdat McDonald’s dag en nacht open is (24/7), is ook de verschijningsvorm in het donker belangrijk. Overdag is het gebouw open en uitnodigend voor het winkelend publiek, ’s avonds straalt het gebouw om het uitgaanspubliek aan te trekken. De gevelbeplating is geperforeerd met hartvormige perforaties als een soort ‘voile’ rondom het glazen gebouw, waardoor het licht naar buiten straalt. De perforaties verbeelden een mensenmenigte op de Coolsingel. De nieuwe McDonald’s is immers gebouwd voor de Rotterdammers, die er nu weer een reden bij hebben om trots te zijn op hun stad.

“This might be the fanciest McDonald’s in the world”

Business Insider UK

Integratie nutsvoorzieningen

De verschillende nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten zijn opgenomen in het gebouw van de McDonald’s. Door toepassing van verlichting in de gevel wordt hier tegelijkertijd de sociale veiligheid verhoogd. De installaties zijn volledig geïntegreerd in het dak, dat als vijfde gevel mee is ontworpen.

Het McDonalds paviljoen in 1974
Het voormalige McDonald’s paviljoen in 1974
Kiosk in het voormalige McDonalds paviljoen. Grote borden op de gevel vertellen dat er sigaren te koop zijn.
Kiosk in hetzelfde pand in 1970, voor de komst van McDonald’s

Timeline

01 slides

Nieuwbouw met charme? Mei ontwerpt het.

Eigenzinnige ontwerpen met innovatieve technieken. Bekijk meer nieuwbouwprojecten van Mei.

Volgend project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland