Ga direct naar de inhoud

Max & Moore

Spraakmakende werkgebouwen voor de pioniers van Buiksloterham

Max & Moore zijn twee spraakmakende werkgebouwen voor de pioniers van Buiksloterham. De creatieve, productieve ondernemers die bewust kiezen voor een omgeving waarin samenwerken centraal staat en zich herkennen in woorden als uitgesproken, robuust, chique en gezond. De kernwaarden van Mei staan hierbij centraal: een gezonde natuurinclusieve omgeving, een esthetiek die past bij de schaal en historie van de plek, maximale flexibiliteit en adaptief vermogen voor een veerkrachtige en wendbare programmering, het creëren van een community en het bijdragen aan inspirerende, lokale initiatieven. De ontwikkeling van Max & Moore is in handen van Being Development en COD.

Project info

Status
Completed in July 2022

Opdrachtgevers
Being Development, COD | Development Pioneers

Programma
Approx. 9.500m2 Office / approx. 500m2 Restaurant
Max: 6.800 m2
Moore: 2.700 m2

Grootte
10.000 m2 GFA

01 slides

Buiksloterham

Aan de Noordelijke IJ-Oevers van Amsterdam ondergaat Buiksloterham een metamorfose tot nieuw stedelijk centrum. Het bedrijventerrein ontwikkelt zich stapsgewijs naar een woon-werkomgeving waarin ondernemen centraal staat. Het gebied is rauw, gericht op de toekomst als thuishaven van de creatieve voorhoede, en veel multinationals vestigden hier hun hoofdkantoor. Max & Moore staat letterlijk op de overgang van bestaande bedrijvigheid naar het nieuwe, gezonde en creatieve werken. Hiermee wordt de locatie aan de Asterweg voorbereid op een tweede fase, waar het wonen in een prettige leefomgeving integraal onderdeel van is. Max & Moore is uitstekend bereikbaar via de ring A12, de IJ-tunnel is nabijgelegen, met een pontje ben je zo op het Centraal Station en de Amsterdamse binnenstad op slechts twee km afstand.

This content is available after accepting the cookies.

01 slides

Ontwerpconcept

Max & Moore bestaat uit twee bouwvolumes die qua architectuur aansluiten op de typologie en het DNA van Buiksloterham: stoer, kloek en robuust. Max & Moore zijn familie van elkaar, maar hebben hun eigen karakter. Ze zijn als zwart en wit, zout en peper, groot en klein. Max staat sterk op een dubbelhoge plint en wordt uitgevoerd in uitgesproken horizontale banden van zwart staal en PV. Moore is zacht in compositie en krijgt een balans tussen ruw en verfijnd beton in witte, lichte kleuren. De familiare eigenschappen worden gedeeld in het materiaalgebruik van integrale PV cellen die blenden met het staal en beton. Groen is de sterke verbinding tussen beide gebouwen met uitgesproken terrassen, dubbelhoge wintertuinen en groene verticale gordijnen.

Max heeft een bouwvolume van acht verdiepingen hoog met ca. 7.200 m2 kantoorruimte. Moore telt vijf verdiepingen en ca. 2.900 m2 kantoorruimte. Beide gebouwen staan met elkaar in verbinding door gedeelde functies en een brug. De horeca en open werkruimtes in de plint kunnen worden gebruikt door de verschillende ondernemers. In de plint sluiten voorzieningen aan op de publieke ruimte en voorziet het in een levendig programma waar tevens het wonen in de toekomst van kan profiteren. De horeca heeft een prettige, zonnige buitenruimte voor terrassen. En aan het water kan men pootjebaden in de luwte.

Binnen en buiten

Met Max & Moore streeft Mei naar het creëren van een gezonde en natuurinclusieve werkomgeving, waarbij duurzaamheid een hoge prioriteit heeft. Natuur is dan ook integraal onderdeel van het ontwerp gemaakt en samen met Moss is een ijzersterk groenontwerp ontwikkeld. Dakterrassen, dubbelhoge patio’s, verticaal groene gevels en pergola’s wisselen elkaar af. De natuur is een verbindende factor tussen de verschillende verdiepingen en beide gebouwen. Het groen draagt bij aan de biodiversiteit en aanwezige stadsecologie, en is tegelijkertijd de drager van het gezonde werken. De buitenruimtes voorzien alle werkverdiepingen van frisse lucht en de mogelijkheid om je even in het groen te begeven.

De dakterrassen van Max en Moore zijn op de tweede verdieping verbonden door een groene pergola-brug. Op de begane grond vervagen de grenzen tussen binnen en buiten door de groene elementen van het gebouw en de omgeving bij elkaar te brengen. Zo zijn er in de gevels van Max groene gordijngevels verwerkt die het maaiveld verbinden met de dakterrassen. Achter de groene gevels bevinden zich vides, waar prachtig gefilterd licht naar binnen stroomt. Deze groene gevels zorgen daarnaast voor temperatuurbeheersing in de achterliggende ruimtes.

Ook in de vliesgevelplint van Max, waar horeca en een ‘urban livingroom’ gevestigd zijn, lopen de grenzen tussen binnen en buiten in elkaar over. In de plint zitten drie transparante overheaddeuren van meer dan zeven meter breed. Deze kunnen verticaal open waardoor binnen en buiten met elkaar verbonden zijn. Het interieur met betonnen vloer sluit aan op de ruwe betonnen Stelconplaten buiten, die circulair worden hergebruikt uit de bestaande situatie. Deze platen zijn tevens in de nieuwe fietsenstalling teruggebracht.

In het oostelijke dakterras van Max zijn meerdere insectenhotels aangebracht en in de noordgevel van Moore zijn twintig vogelhuisjes integraal in het verticale sierbeton verwerkt.

Boom in patio in de gevel van Moore

Maquette door Made by Mistake

01 slides
01 slides

Integratie van de modernste technieken

Passend bij een nieuwe samenleving die steeds bewuster wil gaan leven, zijn duurzaamheid en toekomstbestendigheid bij Max & Moore één van de belangrijkste pijlers. Het volledige plan is energieneutraal (EPC = 0) ontworpen en heeft een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Er zijn innovatieve PV-cellen ontworpen die integraal in de gevel zijn verwerkt en onderdeel zijn van de architectuur. Het gevelontwerp draagt met een zorgvuldig gekozen open-dicht-verhouding bij aan het beperken van installaties en het benodigde koelvermogen. Tevens heeft het complex een WKO installatie, waardoor het gebouw gekoeld of verwarmd kan worden met behulp van uit de bodem onttrokken warmte of koude. Door deze maatregelen is het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking teruggedrongen.

Flexibiliteit

De gebouwen zijn ontworpen met een vrij indeelbare plattegrond, conform het Open Building principe. Door de prefab betonstructuur met kolommen zijn de werkvloeren zowel horizontaal als verticaal te koppelen. Deze flexibele opzet resulteert in een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, maakt Max & Moore geschikt voor single- en multitenant en zorgt ervoor dat de gebouwen door de jaren heen aanpasbaar zijn. Met extra hoge plafonds en veel glas rondom is er optimaal contact met buiten, zicht op het water, en komt er zoveel mogelijk daglicht binnen. Tevens verbinden de opzienbarende telescoopdeuren op de begane grond de gemeenschappelijke plint direct met buiten. De buitenruimte faciliteert ontmoeting en verblijf en is voorbereid voor het wonen, dat in de toekomst wordt toegevoegd.

Avondimpressie met Moore op de voorgrond en Max op de achtergrond

Max & Moore in aanbouw

01 slides

Mobiliteit

Vanuit een duurzame groene leefomgeving is de aangrenzende buitenruimte autovrij. Parkeren is mogelijk aan de rand van het gebied en wordt in fase 2 ondergronds opgelost. De buitenruimte is voorzien van intensief groen om samen met de kwaliteit van het Tolhuiskanaal een prettige verblijfsruimte te maken.

Alle fietsen zijn uit het zicht opgenomen in een genereuze, hoge ruimte tussen Max en het bestaande PHBM gebouw. Er is een overmaat van ruimte geschikt voor maar liefst 264 fietsen en 37 elektrische scooters. In Moore is bovendien een speciale stalling voor 18 e-bikes. De openbare ruimte wordt geactiveerd door de centrale ligging van de gemeenschappelijke fietsentree tussen Max en Moore. De fietsruimte staat daarnaast in directe verbinding met de begane grond van Max en Moore. Er is speciale aandacht uitgegaan naar de fietsruimte door deze te voorzien van licht en zicht met een consequente doorgevoerd lamelrooster. Hierdoor zijn tegelijkertijd alle technische installaties integraal verwerkt en uit het zicht. Het roosterdak zorgt voor een mooie lichtinval, goede ventilatie, een ruimtelijk gevoel. Dit dak versterkt tegelijkertijd de spectaculaire doorkijk naar het water vanuit Moore, tussen het 30-meter hoge Max-gebouw en het bestaande PHBM-gebouw.

Placemaking

In de aanloop naar de start van de bouw is de locatie van gebruikt door pop-up venue Oumuamua; een plek waar werken, eten en cultuur samenkomen. Ook hierbij is circulariteit belangrijk geweest. Zo zijn de stelconplaten en houten balken uit de tijdelijke situatie hergebruikt in de nieuwbouw. Oumuamua is tot stand gekomen mede door het partnerschap met Robert Winkel.

Interieurimpressie

Timeline

28 november 2022

Fenix I maquette

14 januari 2022

  • Nieuws
  • work in progress
Bouwfoto van Max & Moore met ochtendzon. Bouwwerkzaamheden rondom de gebouwen.

20 april 2021

  • Nieuws
  • work in progress

16 maart 2021

  • Nieuws
  • work in progress

15 februari 2021

  • Nieuws
  • publicatie

21 juli 2020

9 juni 2020

  • Nieuws
  • geen categorie
01 slides

Gezonde kantoorruimte ontwerpen? Werk samen met Mei.

Wij streven nieuwe waarden na in ieder ontwerp. Lees hier waarom we dit zo belangrijk vinden.

Volgend project

SPOT

Healthy living in residential tower with bicycle concept
impressie van atrium met zacht gele uitstraling en fietsen en wandelaars