Ga direct naar de inhoud

Lloydkwartier

Van havengebied naar bruisend centrum voor de creatieve industrie

In en rondom het gebouw van de vroegere elektriciteitscentrale op de Lloydpier in Rotterdam heeft zich een bruisend gebied ontwikkeld voor de creatieve en audiovisuele industrie, met bedrijfsruimten, tv-studio’s, horeca, winkels en woningen genaamd het Lloydkwartier.

Project info

Opdrachtgevers
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, BAM Vastgoed, Proper-Stok, PWS, Nice Developers, ERA Contour, BAM Vastgoed, BAM Volker Bouwmaatschappij

Programma
Bedrijfsverzamelgebouw 25 kV (7.000 m2) / Kraton 230 – gebouw voor RTV Rijnmond (12.000 m2) / Multimediahotel Stroom (2.500 m2) / Jobsveem loftwoningen en bedrijfsruimten (21.000 m2) / Schiecentrale 4b met woningen, bedrijfsruimten, supermarkt, sporthal, tv-studio’s, kinderdagverblijf , parkeergarage (55.000 m2) / kantoren in voormalig kantinegebouw (2.500 m2) / loftwoningen in SAWA (12.700 m2)

Grootte
112.700 m2 GFA

01 slides

Geschiedenis van de Schiehavencentrale

De Schiehavencentrale uit begin van de vorige eeuw was een omvangrijk complex, dat een accuhuis, schaftlokaal, portiersloge, trafohuis, turbinehal en ketelhuis omvatte. Het complex kreeg vanaf de jaren ‘70 te maken met leegstand en verpaupering en raakte in 1990 volledig in onbruik. Mei architects and planners speelde vanaf 1999 een belangrijke rol in de gefaseerde transformatie van dit voormalige havengebied tot een nieuwe ‘stadshaven’ het Lloydkwartier dat een belangrijke impuls heeft voor Rotterdam. Mei was nauw betrokken bij de (bottom-up) initiatieven en de (tijdelijke) programmering, en was architect van alle hierna genoemde gebouwen in het Lloydkwartier.

Luchtfoto van Lloydkwartier met nummers bij de gebouwen die door Mei zijn ontworpen

1. Woonwerkgebouw Schiecentrale 4B

Schiecentrale fase 4b vormde het laatste onderdeel van de herontwikkeling van de Schiehavencentrale. Het is een multifunctioneel gebouw als een kleine stad, met kantoorruimten, woningen en woon- werkeenheden en tv-studio’s. De aanvullende voorzieningen bestaan uit een supermarkt, kinderdagverblijf, gymzaal, parkeergarage en een semi-publiek dek met zonneterras, tribune en speelplaats.

De opzienbarende nieuwbouw is om de oude Schiecentrale heen gebouwd. Het project kenmerkt zich door een hoge schijf die zich boven de oude elektriciteitscentrale verheft.

Het complex heeft het karakter van een onvervalst havengebouw, waarin techniek van offshore- en procesindustrie zijn verweven.

Direct-navigatie links

2. Multimedia Hotel-Restaurant STROOM

In het Lloydkwartier was ook behoefte aan een horecavoorziening en een hotel. Beiden kregen een plaats in het oude transformatorhuis van de centrale. Daartoe is het voormalige trafohuis vergroot met een glazen uitbreiding aan de kop. Dit duidelijk zichtbare element geeft een levendig uitstraling aan de verder gesloten gevel. Het industriële karakter van het gebouw is behouden door geen grote ramen voor de hotelkamers te maken, maar deze te voorzien van daglicht van boven.

Direct-navigatie links

Hotel stroom van de voorzijde gezien. Bakstenen gevel met verticale inkepingen. Op de achtergrond staat de Schiecentrale 4B
STROOM op de voorgrond en Schiecentrale 4B op de achtergrond

3. Bedrijfsverzamelgebouw 25kV

Het 25kV-gebouw was het eerste gebouw van de Schiecentrale dat werd aangepakt. Het vormde de start van de transformatie en bracht weer bedrijvigheid in het gebied.

Mei veranderde het aanvankelijk introverte en gesloten transformatorgebouw van de Schiecentrale in een transparant bedrijfsverzamelgebouw voor moderne bedrijven in de audiovisuele sector. De transparantie is bereikt door de oorspronkelijk gevel over de volledige lengte te verwijderen. Hiervoor in de plaats is een stalen frame geplaatst met glazen panelen. In deze nieuwe zone bevinden zich alle faciliteiten voor de achterliggende kantoorruimten.

Direct-navigatie links

4. Kraton 230

De robuuste uitvoering van het gebouw is een verwijzing naar de grote omvang van de voormalige Schiecentrale en naar de imposante zeeschepen die hier vroeger afmeerden. De gevel is uitgevoerd in roestbruine gietijzeren panelen die zijn voorzien van motieven uit de maritieme en audiovisuele sfeer.

De constructieve trekstangen in de grote hal wekken de indruk van een industriële machinehal, waarin geen havenproducten maar nieuws wordt verwerkt.

Direct-navigatie links

5. Kantinedeel

Kantoren in voormalig kantinegebouw

6. Houten woongebouw SAWA

In opdracht van Nice Developers & Era Contour ontwerpt Mei architects and planners ‘SAWA’: een uniek en circulair houten woongebouw van 50 meter hoog, waarmee waarde wordt toegevoegd aan de buurt en de stad in de meest brede zin. Deze “shared values” hebben betrekking op CO2 reductie, het versterken van de biodiversiteit en het maken van een circulair gebouw met betaalbare woningen voor een inclusieve community.

Exceptioneel aan SAWA is dat het gebouw volledig in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd waarbij het gebruik van beton tot een minimum is beperkt. SAWA is daarmee het eerste volledig hoge houten woongebouw in Rotterdam. Het gebouw is onderscheidend in zijn verschijningsvorm door de royale groene terrassen, waarmee wordt gerefereerd naar de geschiedenis van de locatie en tegelijkertijd de biodiversiteit in de wijk wordt versterkt.

Direct-navigatie links

7. Loftgebouw Jobsveem

Het voormalige pakhuis en rijksmonument St. Job op de kade van de Lloydpier heeft een ingrijpende verandering ondergaan. Met de herbestemming van het pakhuis tot woongebouw met commerciële ruimten, heeft het daglicht zijn intrede gedaan in het gebouw. Door een geconcentreerde ingreep van drie atria is het karakteristieke beeld van het pakhuis gewaarborgd.

Direct-navigatie links

SAWA westgevel terrassen
SAWA midden op de voorgrond, links de gevel van Kraton en op de achtergrond links een doorkijkje naar Jobsveem

Timeline

28 november 2022

Fenix I maquette

19 mei 2021

  • Nieuws
  • geen categorie

13 februari 2020

15 mei 2007

  • Nieuws
  • work in progress
01 slides

Bedrijventerrein herbestemmen tot bruisend leefgebied? Werk met Mei.

Gerelateerd project

Schiecentrale 4B

Multifunctioneel woon- en werkgebouw
Staande foto van schiecentrale bij avondlicht. In de woningen branden lampen.