Ga direct naar de inhoud

Lloydkwartier

Animatie van de tekst “web page under construction”

In en rondom het gebouw van de vroegere elektriciteits-centrale op de Lloydpier in Rotterdam heeft zich een bruisend gebied ontwikkeld voor de creatieve en audiovisuele industrie, met bedrijfsruimten, tv-studio’s, horeca, winkels en woningen genaamd het Lloydkwartier.

De Schiehavencentrale uit begin van de vorige eeuw was een omvangrijk complex, dat een accuhuis, schaftlokaal, portiersloge, trafohuis, turbinehal en ketelhuis omvatte. Het complex kreeg vanaf de jaren ‘70 te maken met leegstand en verpaupering en raakte in 1990 volledig in onbruik. Mei architects and planners speelde vanaf 1999 een belangrijke rol in de gefaseerde transformatie van dit voormalige havengebied tot een nieuwe ‘stadshaven’ het Lloydkwartier dat een belangrijke impuls heeft voor Rotterdam. Mei was nauw betrokken bij de (bottom-up) initiatieven en de (tijdelijke) programmering, en was architect van alle hierna genoemde gebouwen in het Lloydkwartier.

25kV – bedrijfsverzamelgebouw
Het 25kV-gebouw was het eerste gebouw van de Schiecentrale dat werd aangepakt. Het vormde de start van de transformatie en bracht weer bedrijvigheid in het gebied.
Mei veranderde het aanvankelijk introverte en gesloten transformatorgebouw van de Schiecentrale in een transparant bedrijfsverzamelgebouw voor moderne bedrijven in de audiovisuele sector. De transparantie is bereikt door de oorspronkelijk gevel over de volledige lengte te verwijderen. Hiervoor in de plaats is een stalen frame geplaatst met glazen panelen. In deze nieuwe zone bevinden zich alle faciliteiten voor de achterliggende kantoorruimten.

Kraton 230 – gebouw voor RTV Rijnmond
De robuuste uitvoering van het gebouw is een verwijzing naar de grote omvang van de voormalige Schiecentrale en naar de imposante zeeschepen die hier vroeger afmeerden. De gevel is uitgevoerd in roestbruine gietijzeren panelen die zijn voorzien van motieven uit de maritieme en audiovisuele sfeer.
De constructieve trekstangen in de grote hal wekken de indruk van een industriële machinehal, waarin geen havenproducten maar nieuws wordt verwerkt.

Multimedia Hotel-Restaurant Stroom
In het Lloydkwartier was ook behoefte aan een horecavoorziening en een hotel. Beiden kregen een plaats in het oude transformatorhuis van de centrale. Daartoe is het voormalige trafohuis vergroot met een glazen uitbreiding aan de kop. Dit duidelijk zichtbare element geeft een levendig uitstraling aan de verder gesloten gevel. Het industriële karakter van het gebouw is behouden door geen grote ramen voor de hotelkamers te maken, maar deze te voorzien van daglicht van boven.

Jobsveem – Loftgebouw
Het voormalige pakhuis en rijksmonument St. Job op de kade van de Lloydpier heeft een ingrijpende verandering ondergaan. Met de herbestemming van het pakhuis tot woongebouw met commerciële ruimten, heeft het daglicht zijn intrede gedaan in het gebouw. Door een geconcentreerde ingreep van drie atria is het karakteristieke beeld van het pakhuis gewaarborgd.

Woonwerkgebouw Schiecentrale 4b
Schiecentrale fase 4b vormde het laatste onderdeel van de herontwikkeling van de Schiehavencentrale. Het is een multifunctioneel gebouw als een kleine stad, met kantoorruimten, woningen en woon- werkeenheden en tv-studio’s. De aanvullende voorzieningen bestaan uit een supermarkt, kinderdagverblijf, gymzaal, parkeergarage en een semi-publiek dek met zonneterras, tribune en speelplaats.
De opzienbarende nieuwbouw is om de oude Schiecentrale heen gebouwd. Het project kenmerkt zich door een hoge schijf die zich boven de oude elektriciteitscentrale verheft.
Het complex heeft het karakter van een onvervalst havengebouw, waarin techniek van offshore- en procesindustrie zijn verweven.

Kantinedeel
Kantoren in voormalig kantinegebouw