Ga direct naar de inhoud

Lijnbaan 77

Animatie van de tekst “web page under construction”

In opdracht van ASR Vastgoed heeft Mei architects and planners dit Rijksmonument grondig aangepakt. De jaren ’50 details en het oorspronkelijke materiaalgebruik vormden daarbij het uitgangspunt . Deze karakteristieke waarden zijn door Mei op eigentijdse wijze teruggebracht in het ontwerp.
De Lijnbaan is één van de eerste wederopbouw Rijksmonumenten van Nederland, een belangrijke periode in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Het is een periode van herstel van oorlogsschade en van schaarste, maar ook van optimisme en vernieuwing.
Het pand Lijnbaan 77 is gelegen op de hoek van de Lijnbaan en de Aert van Nesstraat. De eerste winkelier die in 1953 het pand betrok, was het zilversmedenbedrijf Kempen Begeer en Vos. Zowel het exterieur als het interieur van Lijnbaan 77 werd dan ook oorspronkelijk op basis van hun specifieke wensen ontworpen door architectenbureau van den Broek en Bakema.

Het interieur is door Mei gemoderniseerd en aangepast aan de huidige retail-wensen. In het exterieur is de toegevoegde luifel langs de Aert van Nesstraat verwijderd en hier is de oorspronkelijke, houten luifel weer in ere hersteld. Het warme, ambachtelijke beton in de gevels is schoongemaakt en past daarmee weer prachtig in het straatbeeld. De gevelindeling op eerste verdieping is ook hersteld en geeft met verdiepingshoge glaspanelen, zonder borstweringen, dit winkelpand een prachtige uitstraling.

In 2014 heeft Mei architects and planners de architectenselectie voor de vernieuwing van de gevels en luifels van de Lijnbaan en Korte Lijnbaan gewonnen. Dit oorspronkelijk door Van den Broek en Bakema ontworpen Lijnbaanensemble – het winkelcentrum inclusief de flats en hoven – is aangewezen als Rijksmonument. De laatste jaren is er al veel veranderd op de Lijnbaan. Zo is er o.a. een gebiedsbeheerconvenant, het ‘Lijnbaanregeerakkoord’, getekend met de winkeliers en heeft Mei al enkele winkelpanden gerenoveerd. Door toepassing van natuurlijke materialen, ‘warm’ beton en veel glas is Mei in staat gebleken het originele karakter van de hoogwaardige na-oorlogse wederopbouwarchitectuur van deze winkels terug te brengen.

Mei architects and planners zal – in intensieve samenwerking met winkeliers, eigenaars, gemeente Rotterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – ook bij de aanpak van de Lijnbaan luifels en winkelpuien de oorspronkelijke architectonische kwaliteit van dit beroemde winkelgebied in ere herstellen en tegelijkertijd zorgen dat de winkels kunnen voldoen aan de huidige eisen en wensen van de winkeliers. De Lijnbaan is het best lopende winkelgebied in Nederland. Mei is trots om van de Lijnbaan een gebied te kunnen maken waar je goed kunt winkelen én verblijven.

[download id=”2374″]