Ga direct naar de inhoud

Kraton 230

Multifunctioneel mediagebouw

Het nieuwe onderkomen van de lokale radio- en televisiezender RTV Rijnmond maakt als fase 4A onderdeel uit van de herontwikkeling van de Schiecentrale aan de Rotterdamse Lloydstraat. Het gebouw Kraton 230, waarin behalve RTV Rijnmond ook nog andere bedrijven zijn gevestigd, vormt samen met de Schiecentrale, het 25kV gebouw, hotel-restaurant STROOM en de nieuwbouw van fase 4B het hart van de creatieve industrie in Rotterdam.

Project info

Status
Completed in 2008

Opdrachtgevers
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam

Programma
Office buildings with radio and television studios

Grootte
12.000m2 GFA

01 slides

Expressief gevelontwerp

De robuuste uitvoering van het gebouw van RTV Rijnmond, zowel in schaal als in beeld, is een directe verwijzing naar de grote omvang van de Schiecentrale – een voormalige elektriciteitsfabriek – en naar de imposante zeeschepen die vroeger afmeerden aan de nabijgelegen kade. De gevel van het gebouw is uitgevoerd in roestbruine gietijzeren panelen, die zijn voorzien van zowel historische als hedendaagse motieven uit de maritieme en audiovisuele sfeer (ontwerp door Studio Job). Naar de Lloydstraat maakt de gevel op de begane grond plaats voor een transparante wand van glas, waarboven twee met gietijzeren panelen beklede verdiepingen uitkragen. Dit deel van het gebouw oogt daardoor als een grote luifel die de aandacht vestigt op de entree en studio’s van RTV Rijnmond.

V-vormig stalen profiel loopt prominent door het mediaplein atrium heen.

Machinehal

De entree van Kraton 230 geeft toegang tot een grote hal, waarin studioruimten zijn te zien waar regionale radio- en tv-producties worden gemaakt. Rondom de studio’s zijn alle facilitaire ruimtes gerangschikt. Deze functies, die door middel van trekstangen in de hal hangen, wekken in combinatie met de ruime vide de indruk van een industriële machinehal, waarin geen havenproducten, maar nieuws wordt verwerkt.

De twee met gietijzeren panelen beklede verdiepingen rusten op opvallende V-vormige warmgewalste stalen profielen, waarvan de naar elkaar toelopende poten op het studioplein samenkomen. Dit studioplein werkt als een ontmoetingsplein. Op de profielen rusten twee grote vakwerkliggers met een lengte van 45 meter. Het geheel heeft het karakter gekregen van een naar binnen gehaalde containerkraan. Ook de andere constructieonderdelen brengen de industriële havenactiviteiten van weleer in herinnering. De stoere boutverbindingen zijn in het zicht gelaten. In combinatie met de roestige gevel maakt het gebouw daardoor een subtiel doorleefde indruk. In het ontwerp is rekening gehouden met eventuele verandering van functie in de toekomst. Mocht RTV Rijnmond het pand gaan verlaten dan zijn de studio’s eenvoudig te transformeren naar kantoor- en werkruimten. Het gebouw heeft hierdoor een duurzame toekomst door de flexibiliteit in gebruik.

Timeline

21 september 2011

  • Nieuws
  • publicatie
Bouw Kraton 230

27 april 2008

  • Nieuws
  • publicatie
NPS-De-Kunst

23 januari 2008

uitreiking-GEVELtotaalprijs

15 mei 2007

01 slides

Nieuwbouwproject met karakter realiseren? Werk met Mei.

Iconische nieuwbouw ontstaat door uitgebreid onderzoek naar de bestaande kwaliteiten van het gebied.

Volgend project

Kaboutergarage

Parkeergarage met innovatieve gevelpanelen
Kaboutergarage