Ga direct naar de inhoud

Kaboutergarage

Animatie van de tekst “web page under construction”

De ontwikkeling van de Kaboutergarage, een garage met 413 parkeerplaatsen, vormt onderdeel van de uitbreiding van het centrum van Almere-Buiten. Veel groen en een overzichtelijke, heldere stedelijke structuur zijn kenmerken van Almere-Buiten. Op het gebied van architectuur zijn er veel experimenten gedaan met innovatieve materialisering en vernieuwende constructies. Dit zijn ook kenmerken van de Kaboutergarage. De bijzondere gevel van de Kaboutergarage bestaat uit geperforeerde panelen die in samenwerking met een producent uit de auto-industrie en een gevelbouwbedrijf speciaal ontwikkeld zijn. In de geperforeerde gevelplaten zijn d.m.v. dieptrektechniek figuren ‘geperst’ van kenmerkende beelden van de provincie Flevoland en de stad Almere, zoals vogels, windmolens, tuinkabouters en vogelhuisjes. Door het reliëf van de panelen krijgt de garage overdag het uiterlijk van een vergroot tinnen doosje met een vrolijke uitstraling. De binnenkant van de garage wordt overspoeld met daglicht doordat de gevelpanelen werken als een voile. Dit zorgt naast de benodigde sociale veiligheid ook voor een aangename natuurlijke ventilatie in de garage. ’s Avonds werkt de gevel als een lichtgevend object, ook hierdoor zal de directe omgeving sociaal veiliger worden.

Groenvoorziening De bijzondere gevel van de garage bevat natuurlijke elementen, zoals geïntegreerde plantenbakken. Copijn tuin- en landschapsarchitecten verzorgde deze gevelbeplanting. Per gevel is gekozen voor specifieke planten afgestemd op de oriëntatie van de gevel.

Blok 7 Naast de Kaboutergarage is door Mei een Gemeentelijke bibliotheek gerealiseerd. Hierin zijn ook een creatief centrum, amusementshal, een grand café en een parkeergarage en fietsenstalling gerealiseerd. De gevel van dit gebouw bestaat uit houten panelen die refereren naar houten lambrizeringen en paneeldeuren uitgevoerd in bruin composiet. In combinatie met de aan de gevel hangende klimplanten krijgt het gebouw een huiselijke sfeer binnen het centrum van Almere Buiten.