Ga direct naar de inhoud

Kaboutergarage

Speelse identiteit door productinnovatie

De ontwikkeling van de Kaboutergarage, een garage met 413 parkeerplaatsen, vormt onderdeel van de uitbreiding van het centrum van Almere-Buiten. Veel groen en een overzichtelijke, heldere stedelijke structuur zijn kenmerken van Almere-Buiten. Op het gebied van architectuur zijn er veel experimenten gedaan met innovatieve materialisering en vernieuwende constructies. Dit zijn ook kenmerken van de Kaboutergarage.

Project info

Status
Completed in March 2011

Opdrachtgevers
Gemeente Almere

Programma
413 parking places

Grootte
14.500 m2 GFA

01 slides

De bijzondere gevel van de Kaboutergarage bestaat uit geperforeerde panelen die in samenwerking met een producent uit de auto-industrie en een gevelbouwbedrijf speciaal ontwikkeld zijn. In de geperforeerde gevelplaten zijn d.m.v. dieptrektechniek figuren ‘geperst’ van kenmerkende beelden van de provincie Flevoland en de stad Almere, zoals vogels, windmolens, tuinkabouters en vogelhuisjes. Door het reliëf van de panelen krijgt de garage overdag het uiterlijk van een vergroot tinnen doosje met een vrolijke uitstraling. De binnenkant van de garage wordt overspoeld met daglicht doordat de gevelpanelen werken als een voile. Dit zorgt naast de benodigde sociale veiligheid ook voor een aangename natuurlijke ventilatie in de garage. ’s Avonds werkt de gevel als een lichtgevend object, ook hierdoor zal de directe omgeving sociaal veiliger worden.

“I like that there is a high level of transparency, it is quite difficult to do.”

Maximiliano Arrocet
WAN Award jurymember

Groenvoorziening

De bijzondere gevel van de garage bevat natuurlijke elementen, zoals geïntegreerde plantenbakken. Copijn tuin- en landschapsarchitecten verzorgde deze gevelbeplanting. Per gevel is gekozen voor specifieke planten afgestemd op de oriëntatie van de gevel.

Blok 7

Naast de Kaboutergarage is door Mei een Gemeentelijke bibliotheek gerealiseerd. Hierin zijn ook een creatief centrum, amusementshal, een grand café en een parkeergarage en fietsenstalling gerealiseerd. De gevel van dit gebouw bestaat uit houten panelen die refereren naar houten lambriseringen en paneeldeuren uitgevoerd in bruin composiet. In combinatie met de aan de gevel hangende klimplanten krijgt het gebouw een huiselijke sfeer binnen het centrum van Almere Buiten.

Blok 7 op de voorgrond en doorkijkje naar de Kaboutergarage op de achtergrond

Timeline

14 december 2018

  • Nieuws
  • publicatie

13 december 2018

19 december 2013

Zeppelin

8 mei 2012

Produktie-gevelpanelen

11 januari 2010

Produktie-gevelpanelen

6 oktober 2009

  • Nieuws
  • work in progress
Paneel-Kaboutergarage
01 slides

Productinnovatie zit in onze vezels.

Beeldbepalende elementen ontwerpen we met grote precisie en controle. Daarnaast laten we ruimte voor het onvoorspelbare van het bouwproces.

Volgend project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland
SAWA terraces from the square