Ga direct naar de inhoud

Jobsveem

Herbestemming van rijksmonumentaal pakhuis

Het voormalige pakhuis en rijksmonument Jobsveem, ook wel St. Job geheten, op de kade van de Rotterdamse Lloydpier heeft een ingrijpende verandering ondergaan. Het ontwerp van Mei architecten and planners heeft het oude pakhuis weer nieuw leven ingeblazen.

Project info

Status
Completed in 2008

Opdrachtgevers
BAM Vastgoed, BAM Volker Bouwmaatschappij

Programma
99 apartments and 10 penthouses

Grootte
21.000 m2 GFA

01 slides

Gesloten karakter

Het vroegere pakhuis had sinds zijn voltooiing in 1913 een uitermate gesloten karakter. Deze geslotenheid moest de goederen die er lagen opgeslagen beschermen tegen teveel daglicht, regen en wind. Bij de bouw werd indertijd gebruik gemaakt van bouwmethoden die toen zeer vooruitstrevend waren. De grootschalige, doorgestapelde constructie met betonnen galerijen en laadperrons is daarvan een voorbeeld, evenals de gestapelde constructie van houten vloeren en gietijzeren kolommen, gevuld met beton. De verdiepingen van het Jobsveem kenmerken zich door lange vloeren (130 x 25meter) met gietijzeren kolommen van verschillende hoogtes en gesteldheden. Het pakhuis is een belangrijk nationaal en gemeentelijk monument, omdat de functie van laden en lossen een unieke expressieve gevel van betonnen laaddekken aan de waterkant heeft opgeleverd.

01 slides
Tekening van vooraanzicht. Met oranje is aangegeven waar de lichthovenin de gevel zijn aangebracht
Vooraanzicht van de gevel waarin lichthoven zijn aangebracht
Plattegrond van jobsveem, met oranje zijn de lichthoven aangegeven en de zichtlijnen die door de hoven ontstaan
Plattegrond, lichthoven creëren nieuwe zichtlijnen

Daglicht

Met de herbestemming van het pakhuis tot woongebouw met commerciële ruimten, heeft het daglicht zijn intrede gedaan in het gebouw. Het bijzondere karakter is bewaard, terwijl nu drie glazen atria daglicht het gebouw binnenlaten. Zij verschaffen de woningen die hieraan grenzen tevens uitzicht. Door de geconcentreerde ingreep van de atria is het karakteristieke beeld van het pakhuis gewaarborgd. De lichthoven van glas en staal benadrukken de monumentale onderdelen die zorgvuldig in het voormalige pakhuis zijn teruggebracht. In de atria bevinden zich de hoofdtrappenhuizen, liften en entrees. Het zijn levendige, lichte ruimten waar bewoners elkaar tegenkomen. De keukens van de loftwoningen grenzen veelal aan deze atria, zodat mensen bijvoorbeeld na een werkdag elkaar kunnen begroeten. Voor de benodigde privacy kunnen de bewoners het zicht afsluiten middels gordijnen. De hoven dienen ook als rook- en warmteafvoer. Bij mooi weer, maar ook bij calamiteiten als brand, opent het glazen dak zich, waardoor een lichte bries door het atrium waait.

Daklandschap

De verdiepingen hebben een vrije indeling, omdat dragende wanden afwezig zijn. Dezelfde flexibiliteit is terug te vinden in de plattegronden. Het bestaande dak moest door zijn slechte bouwkundige staat worden verwijderd. Hiervoor in de plaats is een nieuwe verdieping aangebracht, die het gebouw als een loods bekroont. In dit nieuwe daklandschap bevinden zich tien penthouses, waarvoor speciale grote glazen schuifpuien zijn ontwikkeld. Op de begane grond zijn de commerciële ruimtes ondergebracht, die door hun hoogte van 6 meter een imposante indruk maken. Achter de grote laaddeuren op de begane grond bevinden zich naar de kade openslaande glazen deuren. In verband met veiligheid en beheersing van het lichtniveau zijn stalen frames, gevuld met uit roestvast staal geweven doek ontworpen, die als een hefdeur op en neer zijn te bewegen. Hier ontmoeten oud en nieuw elkaar.

“We houden van deze plek, zowel binnen als buiten. Het is ongedwongen genieten.”

Portretfoto van twee bewoners
Clariet Helwig en Ronald Gerritsen
bewoners, uit het boek 'Loft Interieurs'
01 slides

Community

Het succes van Jobsveem laat zich vertalen doordat de woningen binnen twee weken verkocht waren. Ook nu zijn er nog steeds weinig mutaties. Er is een gemeenschap ontstaan van meer dan 200 enthousiaste bewoners die met hart en ziel het pakhuis heeft omarmd. Deze liefde heeft zich o.a. geuit in het initiatief van de bewoners een boek te maken en te publiceren over de inrichting van de loftwoningen.

Timeline

10 mei 2014

  • Nieuws
  • work in progress
exterieur-25KV

19 april 2014

8 mei 2012

  • Nieuws
  • work in progress

1 april 2012

loft interieurs

3 maart 2012

Jobsveem in koffietijd

18 januari 2009

  • Nieuws
  • publicatie
Nederland-bouwt

13 september 2008

Flyer-Open-Monumentendag

10 juli 2008

  • Nieuws
  • publicatie
cover-Jobsveem-Rotterdam

31 mei 2008

  • Nieuws
  • publicatie
Avro-architecturen

27 april 2008

  • Nieuws
  • publicatie
NPS-De-Kunst
01 slides

Nieuw programma in bestaand gebouw? Werk samen met Mei.

Mei heeft grote expertise in Bestaand & Nieuw. Bekijk vergelijkbare projecten hier.

Volgend project

WEST507

Transformatie van rijksmonumentale Stokvisgebouw