Ga direct naar de inhoud

Glashaven

Symbiose van Bestaand & Nieuw;
Van bedrijvenpand naar studentenwoningen

Aan de Glashaven 8-12 op het Wijnhaveneiland in Rotterdam heeft Mei, in opdracht van Accresco Vastgoed, de transformatie van een voormalig kantoorgebouw vormgegeven. Het gebouw krijgt een woonprogramma met 87 zelfstandige studio’s voor studenten, gemeenschappelijke en private buitenruimtes en een fietskelder met bergingen. In de plint bevindt zich een supermarkt, die ook na transformatie behouden blijft. Om het nieuwe programma te faciliteren, wordt er een optopping van drie etages op het bestaande gebouw geplaatst. Het nieuwe volume zoekt aansluiting op de bestaande bouw en omgeving, in architectuur en omvang.

Project info

Status
Completed in 2022

Opdrachtgevers
Accresco Vastgoed

Programma
87 studio’s, fietskelder, bergingen, supermarkt

01 slides

Aansluiting op bestaande bouw

Het bestaande naoorlogse gebouw, afkomstig van architect W.J. Fiolet, werd gebouwd in 1957 en heeft een kenmerkende uitstraling voor die periode. Om het gebouw zo goed mogelijk in te passen in de omgeving – overeenkomstig met het bestemmingsplan van Wijnhaveneiland – worden de herkenbare gevelelementen, zoals de brede horizontale banden en grote raampartijen, doorgezet in de nieuwe optopping. Ook de textuur en soort materialen van het nieuwe volume, nemen de bestaande bouw in acht.

De optopping past goed in het ensemble van de omliggende ontwikkelingen, zoals Uptown en Glashaven 16-70. Door de keuze voor drie extra bouwlagen, vormt deze transformatie een mooie brug naar de toekomstige hoogbouw in het gebied. Door middel van een setback in de gevel tussen het bestaande gebouw en het nieuwe volume, wordt de menselijke schaal vanaf de straat in het plan gebracht. Hierdoor blijft de straat een prettige plek voor de gebruikers en toekomstige bewoners van het gebied.

Glashaven voor transformatie:

01 slides
Schematische tekening van de verdiepingen

Timeline

8 maart 2023

  • Nieuws
  • work in progress
Glashaven avondfoto

13 juni 2022

  • Nieuws
  • work in progress
Getransformeerd pand op Glashaven 8-12 in de steigers

24 maart 2022

  • Nieuws
  • work in progress
Vijf collega's van Mei met bouwhelmen op op de bouwplaats

21 februari 2022

  • Nieuws
  • work in progress
Impressie van de achterzijde van glashaven met zicht op de buitenruimtes, van bovenaf gezien.
01 slides

Loftconcept nodig? Werk met Mei!

Mei heeft meer dan 20 jaar ervaring in het transformeren van woongebouwen. Bekijk alle Bestaand & Nieuw projecten voor een overzicht.

Volgend project

WEST507

Transformatie van rijksmonumentale Stokvisgebouw