Ga direct naar de inhoud

Gasometer

Van gashouder naar groen icoon

Samen met een multidisciplinair team werkt Mei aan een integraal ontwerp voor een toekomstbestendige, inclusieve en levendige herbestemming van de Gasometer, waarin gemeenschap, groen en grootse architectuur samenkomen en waarmee het gebouw als katalysator dient voor de herontwikkeling van een compleet nieuwe verticale stadswijk.
De robuuste gashouder wordt getransformeerd tot een natuurinclusieve woontoren, omgeven door een weelderig park, waarbij het concept is gebaseerd op drie essentiële kerngedachten: het behouden van en voortbouwen op het iconische karakter en identiteit van de Gasometer; inspireren tot gezond leven en teruggeven van energie en groen aan de stad; en het stimuleren van een betrokken lokale gemeenschap. De gashouder, die ooit de stad van energie voorzag, ondergaat een groene transformatie, en wordt hierdoor opnieuw het epicentrum van innovatie en samenleven.

Project info

Status
In ontwikkeling

Opdrachtgevers
UTB Projektmanagement GmbH

Programma
Divers woningprogramma (social, zorg en vrije sector) in combinatie met mobility hub en mixed programma, waaronder co-working en commerciële ruimten, sportschool, theater en publiek zwembad.

Grootte
23.000 m² BVO

Hernieuwde energie in de iconische Gasometer

De Gasometer in Münster is een gashouder, daterend uit de jaren ’50. Decennia lang leverde de Gasometer fossiele aardgas aan de stad Münster en directe omgeving. In 2005 raakte het gebouw als gevolg van een nieuwe aardgaspijplijn in onbruik, maar de iconische waarde voor de stad bleef. In datzelfde jaar werd de gashouder aangewezen tot monument, waarmee het gebouw als landmark is gewaarborgd in het Münster stadsilhouet.

Gasometer historisch beeld

De Gasometer is vanuit zijn originele functie opgebouwd uit een gesloten stalen sokkel van ca. 12 meter hoog, met daarbovenop een stalen open constructie waarbinnen een telescopische cilinder werd geleid, waarin het aardgas werd opgeslagen. Deze cilinder had een gewicht van ongeveer 800 ton en werd slechts door de interne druk omhoog gehouden. Dit bovendeel dreef in een waterbassin van 30.000 kubieke meter, dat zorgde dat het gas niet uit de opslagruimte kon ontsnappen.

Het stalen frame en de sokkel zijn in de herontwikkeling behouden en vormen een iconisch beeld waaraan het nieuwe programma zijn identiteit ontleent. Het overgrote deel van het programma wordt gerealiseerd in een nieuw houten gebouw dat binnen het originele stalen frame wordt opgetrokken. De nieuwe bewoners wonen in een groen nieuwbouwcomplex, waar de rijke historie dagelijks tot leven komt en waar innovatie en erfgoed harmonieus samenkomen. De nieuwe gevel verwijst naar de historische gevel van de gashouder en wekt tegelijkertijd energie op. Zo voorziet de Gasometer de stad opnieuw van energie, maar nu op een duurzame manier.

Gezond gebruiksconcept voor alle inwoners van Münster

Vanwege geluidsbelasting in de omgeving is gekozen voor een semi-gesloten buitenzijde. De binnenzijde is als een Konus uitgehold en heeft een groene buitenruimte, waaruit een typologie van van terrassen en woningen met galerijontsluiting ontstaat.

Na de transformatie heeft de 50 meter hoge Gasometer een oppervlakte van circa 22.000m2, met ook een doorsnede van 50 meter.

De drie belangrijkste pijlers van dit ambitieuze project zijn: het behoud van het iconische karakter en identiteit; het inspireren tot gezond leven en teruggeven van energie en groen aan de stad; en het stimuleren van de betrokkenheid van de lokale gemeenschap.

Een uitgebreid en inclusief publiek programma

Het thema van het gebruiksconcept is gericht op gezond eten en leven en ontworpen voor alle inwoners van Münster. Van beneden naar boven bevat de Gasometer verschillende ringen met elk een specifieke functie, waardoor het gebouw als geheel een divers en rijk programma bevat.

Ontmoeten staat centraal in de onderste helft van het gebouw. In de sokkel, het van origine relatief gesloten deel van het gebouw wordt een mobiliteitshub gerealiseerd, waar ook de fietsvriendelijkheid van Münster in ere wordt gehouden.

De fietsstad Münster dient als voorbeeld voor andere steden, en fietsen krijgen ook prioriteit in de Gasometer. Naast een depot voor gewone fietsen, bakfietsen en e-bikes, is in de hub ook een fietscafé te vinden voor reparaties en verhuur. Andere functies zoals een publiek zwembad en fitnessruimtes stimuleren het ontmoetingsthema verder in het gebouw.

Boven de sokkel beslaan diverse publieke voorzieningen het programma in meerdere lagen. Zo kan men hier onder andere een theater, co-working ruimten, commerciële ruimtes een gezondheidscentrum vinden. Bezoekers kunnen vanaf maaiveld middels een luchtbrug een uitnodigende voetgangersroute belopen, die hen door de kruinen van de bomen in het omliggende park naar de publieke functies leidt en waardoor een verhoogde, levendige plint ontstaat.

In de bovenste helft van de Gasometer bevinden zich de woningen met uitgebreide mix aan doelgroepen en inkomensklassen – waaronder een groot deel in de sociale sector – dat bijdraagt aan een eerlijke diversiteit.

Er zijn groepsappartementen (studio’s met een gemeenschappelijke ruimte en buitenruimte), kleine appartementen voor alleenstaanden en ouderen en grotere gezinsappartementen met meerdere slaapkamers. De sociale huurwoningen en vrije sector appartementen zijn bewust in een gemengd patroon in het gebouw geplaatst om mensen samen te brengen. Deze gezonde woon-mix gaat zo ook eenzaamheid tegen.

Op het dak van de topwoningen wordt een publieke daktuin en gemeenschappelijke moestuin gerealiseerd.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mei_Munster_Cascade_copyrightWAX-Large.jpg

Comfortabel wonen met zon, groen en rust

Om de woningen van voldoende daglicht en buitenruimte te voorzien, zonder dat ze hinder ondervinden van het geluid van de naastgelegen snelweg, is het volume aan de binnenzijde trapsgewijs uitgehold en voorzien van riante galerijen en terrassen met uitbundig groen. De galerij typologie rond het groene en rustige atrium brengt mensen als vanzelf met elkaar in contact. De ronde vorm versterkt dit. Nissen in de galerij maken het mogelijk om de galerij ook als buitenruimte te gebruiken. Het ontwerp van het gebouw met een geluidsbelaste buitenkant en een sterk contrasterende rustige binnenkant zorgt ervoor dat je comfortabel kunt leven aan beide kanten, afhankelijk van waar de gebruiker op dat moment behoefte aan heeft.

“Op een plek waar tot op de dag van vandaag de industrie de boventoon voerde, ontstaat een opwindend icoon voor de stad. Met rijke geschiedenis en een gezonde toekomst, waar iedereen zich thuis kan voelen.”

Duurzaam communitygebouw met impact

De Gasometer is een belangrijk monument, een landmark voor Münster en toonbeeld voor ingenieurskunst en innovatie. De transformatie van de Gasometer versterkt dit door opnieuw te innoveren met een gezond gebouw: het ontwerp ondersteunt en verbetert de biodiversiteit, waterretentie, klimaatvriendelijkheid en CO2-reductie. De hoofddraagconstructie is van houten kolommen en balken en gerecycled materiaal, waardoor het gebouw aanpasbaar is in de tijd en Paris Proof is.

De biodiversiteit floreert in de uitbundige groene oase aan de binnenzijde van het gebouw dankzij een slim licht-, lucht- en irrigatiesysteem en een regenwater bassin onderin de Gasometer. Op het dak van de topwoningen wordt een publieke daktuin en gemeenschappelijke moestuin gerealiseerd.

Bezoekers slingeren met een wenteltrap rond het waterbassin, dat het regenwater van de galerijen erboven opvangt en gebruikt om de beplanting in het atrium te irrigeren tijdens droge perioden. Het water dat het daglicht weerspiegelt op de bodem van het monumentale vat, is tevens een herinnering aan het water dat vroeger ook in dit vat zat als waterslot voor het opgeslagen gas.

De buitenkant van de Gasometer wordt bekleed worden met PV-panelen, waardoor het gebouw niet alleen zelfvoorzienend wordt, maar ook duurzame energie teruggeeft aan de stad. Middels de geïntegreerde lichtkrant communiceert de Gasometer met de stad, en kan informatie worden gedeeld over bijvoorbeeld de hoeveelheid opgewekte energie of het cultuur programma van de komende week.

Timeline

01 slides

Lees ook

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland