Ga direct naar de inhoud

DUWO

Studentenhuisvesting als katalysator van de Sluisbuurt

In Amsterdam Oost ontwerpt Mei de eerste gebouwen in de ontwikkeling van de Sluisbuurt; een nieuwe stedelijke wijk op het Zeeburgereiland. In opdracht van Stichting DUWO maakt Mei twee unieke woongebouwen op kavel 5A2 en kavel 6B2. De gebouwen gaan deel uitmaken van een – voor Nederland nog ongekend – grootstedelijk woonmilieu waarbij hoogbouw gecombineerd wordt met een levendig en dynamisch maaiveld, en ontmoeting en interactie centraal staan. Kavel 5A2 en 6B2, waarin huisvesting voor studenten en jongeren komt, liggen in het hart van de wijk en zullen als katalysator dienen voor de verdere ontwikkeling van deze groene, duurzame buurt.

Project info

Status
In development

Opdrachtgevers
DUWO

Programma
Housing for students and young people, communal facilities, and courtyard garden
5A2: 242 studios
6B2: 525 studios

Identiteitsvolle woontorens

De woongebouwen krijgen een sterke, herkenbare identiteit waar bewoners trots op zijn. Zo ontstaat er geen monotone en anonieme gevel, maar worden de individuele woningen, ondanks de grote schaal van het project, vanaf de straat herkenbaar en aanwijsbaar gemaakt.

In de gebouwen staat de community centraal. Er komen gemeenschappelijke faciliteiten en diverse collectieve ruimtes voor ontmoeting. Dit idee wordt ook naar de openbare ruimte getrokken. Door de ligging aan het water is het een fijne plek om te vertoeven; alleen of met gelijkgestemden.

01 slides

Kavel 5A2

In kavel 5A2 – een U-vormig woonblok – worden 242 zelfstandige studio’s van ca. 21 m2 gerealiseerd, met ieder een eigen badkamer en keuken. Om de ontmoeting en interactie tussen de bewoners te stimuleren, worden er verschillende gemeenschappelijke plekken gecreëerd, zoals een ontmoetingsruimte, wasserette, binnentuin en dakterras. De maatschappelijke faciliteiten en doorkijkjes in de plint zorgen voor een levendige uitstraling.

In het ontwerp van de gevel is een menselijke maat aangebracht en gezorgd dat elke studio aan te wijzen is vanaf de straat, zodat de bewoner zich verbonden voelt met het gebouw. De gevel is opgedeeld in horizontale lagen met verschillende texturen gepigmenteerd beton een hoge mate van tactiliteit, waarbij rekening is gehouden met de afstand waarop de voorbijganger het materiaal ervaart.

Aan de binnenzijde van het woonblok, bij de gemeenschappelijke binnentuin, bestaat de gevel uit goudkleurige, stalen bekleding met diverse verticale profileringen. Hierdoor krijgt de binnentuin een zachte en informele uitstraling die in contrast staat met de stoere buitenkant.

Kavel 6B2

Van de twee gebouwen is kavel 6B2 de hoogste; ca. 70 meter. Er worden 525 zelfstandige studio’s gerealiseerd van ca. 21 m2. Ook voor dit gebouw geldt dat ontmoeting en interactie tussen bewoners wordt gestimuleerd. Het gebouw krijgt twee zogenoemde ‘common rooms’, een wasserette, atrium en gemeenschappelijke binnentuin.

De woontoren bestaat uit een hoog en een laag bouwdeel, met een slank silhouet richting de stad. Beide bouwdelen krijgen een eigen afleesbare identiteit. Het hoogbouwdeel heeft een rijke en elegante uitstraling met een verticale oriëntatie. Net als kavel 5A2 bestaat de gevel uit terracottakleurig beton met reliëf. Het laagbouwdeel bestaat daarentegen uit gladde, bronskleurige PV- en aluminium panelen. Het dak is gevuld met overdadig groen dat zichtbaar is vanaf de kade, en draagt bij aan de natuurinclusiviteit van de nieuwe wijk.

01 slides

Eerste fase van de Sluisbuurt

De ontwikkeling van Sluisbuurt toont een gemengde Amsterdamse wijk met verschillende typen bebouwing, om ruimte te bieden aan een breed publiek. In totaal omvat het plan circa 5.500 woningen en voorzieningen, zowel commercieel als maatschappelijk. De wijk, die tot wel 125 meter hoogbouw bevat, wordt gericht op fietsers en voetgangers en nodigt uit om te bewegen. Het wordt een gezonde, moderne stadswijk met een unieke skyline aan het IJ.

In de eerste fase van de ontwikkeling staat de ‘Campus aan het IJ’ centraal. Vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen van de Hogeschool Inholland worden in de Sluisbuurt samengevoegd in één pand. Kavel 5A2 en 6B2 bieden huisvesting aan een groot deel van de campusgebruikers. Samen vormen de panden een duurzame open stadscampus, passend bij de hedendaagse wensen van de toekomstige gebruikers.

Maquette van de sluisbuurt
Maquette van de Sluisbuurt in Amsterdam © Gemeente Amsterdam

Nieuwe waarden

Om de enorme energievraag van de ruim 750 zelfstandige studio’s te matchen met de huidige eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid, heeft Mei in het ontwerp gebruik gemaakt van innovatieve oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn de geïntegreerde gekleurde PV-panelen in de gevel, die een vanzelfsprekend onderdeel zijn van de architectuur. Op de daken worden zonnecellen geplaatst op een verhoogd frame, waarmee de andere dakinstallaties uit het zicht worden onttrokken, aangevuld met een rijke mix van hoogwaardig groen. De groene daken worden tevens ingezet voor waterberging en het reduceren van hittestress.

Timeline

15 februari 2021

  • Nieuws
  • publicatie
01 slides

Nieuwbouwproject met karakter realiseren? Werk met Mei.

Iconische nieuwbouw ontstaat door uitgebreid onderzoek naar de bestaande kwaliteiten van het gebied. Bekijk hier andere nieuwbouwprojecten die Mei heeft ontworpen.

Volgend project

Max & Moore

Spraakmakende werkgebouwen voor de pioniers van Buiksloterham
Groen plein voor Max & Moore