Ga direct naar de inhoud

De Fabriek Delfshaven

Bedrijfsverzamelgebouw in oude fabriek

In het hart van de bruisende wijk Delfshaven in Rotterdam aan de oever van de Schie stond een oud karakteristiek Fabriekscomplex dat in de loop van de jaren heel wat van zijn glans en levendigheid had verloren. Het in de tijd aan elkaar gegroeide ensemble van karakteristieke panden was door jarenlange leegstand en verwaarlozing in een haast onomkeerbaar proces van verval terecht gekomen. Het exterieur van de voormalig stoomwasserij heeft twee kenmerkende gezichten: aan de straatkant een aaneenschakeling van traditionele dijkhuisjes, en aan de Schiezijde een fabrieksaanzicht inclusief grote schoorsteenpijp.

Project info

Status
Completed in 2013

Opdrachtgevers
Havensteder, Lingotto

Periode
2022 —

Programma
Office spaces

Grootte
3560 m2 GFA

01 slides

De wijk Delfshaven is een charmante mix van sociale woningbouw en fraaie monumentale pandjes. Wie er woont, wil er niet meer weg. En voor wie er werkt, geldt hetzelfde. Daarom besloot Stichting Havensteder één van de markante panden – De fabriek van Delfshaven – te transformeren tot een verzamelgebouw voor kleine, creatieve en eigenzinnige ondernemers. Om het beste plan boven tafel te krijgen, zijn zij samen met conceptontwikkelaar Lingotto, Mei en de aannemer vanaf het eerste moment bij elkaar aan tafel geschoven. Gezamenlijk streefden zij voor behoud van dit monumentaal complex. Tijdens het bouwproces is veel  in real-time ontworpen, doordat tijdens de verbouwing bij het blootleggen van de lagen vaak verrassingen tevoorschijn kwamen.

De Fabriek Delfshaven vroeger

01 slides

Het strategische ontwerp van Mei ging uit van het behoud van de nog reeds aanwezige esthetische, cultuurhistorische en constructieve kwaliteit. In de aanpak zijn deze historische elementen geconsolideerd en versterkt. Vervolgens zijn ze ingepast in het plan voor de verbouwing tot een serie kleinschalige en flexibele bedrijfsruimtes. Het ingestorte en vervallen gebied is definitief vervangen door een atrium.

Een grote lege ruimte met dakramen en veel puin op de grond
Interieurfoto voor de transformatie; het vervallen atrium
©Jeroen Musch

In het complex De Fabriek zijn uiteindelijk 36 unieke bedrijfsruimten gekomen en een grote zaal die multifunctioneel gebruikt kan worden. Ook zijn er buurtgerichte functies in gekomen zoals twee restaurants , een yogastudio en een creatieve BSO. De bedrijfsruimten zijn flexibel in opzet en desgewenst onderling te koppelen. Op de plaats van het ingestorte middendeel, in de middenzone, is een centraal, licht atrium gerealiseerd. Dat is nu het dynamische hart van de vier lagen hoge fabriek. Het atrium vervult diverse functies: verkeersruimte (inclusief trappen en een lift), ontmoetingsruimte met collectieve voorzieningen als lunchplekken, vergadereilanden en schommels en een daglichtvoorziening via het nieuwe glazen kasdak dat diep doordringt in het gebouw. De glazen puien tussen de bedrijfsruimten en het atrium creëren een openheid en transparantie die een maximale synergie met medegebruikers mogelijk maakt en samenwerking stimuleert.

01 slides

Het gelijkvloers atrium maakt gebruik van de karakteristieke gevelopeningen die rondom behouden zijn. De toevoegingen die gedaan zijn, zoals de staalconstructie in het atrium is minimalistisch uitgevoerd en bezitten een uniform kleurenpalet t.b.v. het behoud van de ruimtelijke kwaliteit. Bronskleurige gevels, die passen in het straatbeeld kenmerken de nieuwe toevoeging. Boven het atrium is een industrieel kasdak toegepast, dat in de zomer geopend kan worden. Gekozen is voor veelal duurzame materialen als Cradle to Cradle gecertificeerd gipsplaat en staal en glas die later voor hergebruik gerecycled kunnen worden,.

De Fabriek speelt optimaal in op de behoeften van de lokale, jonge ondernemers door de functionele en flexibele verhuureenheden, dit toont o.a. ook de wachtlijst voor nieuwe huurders. Ook het succes van de buurtgerichte functies tekent deze sterke lokale verankering in de wijk Delfshaven.

“In De Fabriek vind je het geloof in de architectuur weer terug. Wat Mei hier heeft gedaan, is een mooi voorbeeld van een healing environment. Het interieur brengt mensen bij elkaar en stimuleert de sociale cohesie. Ik zit hier heerlijk en heb bovendien prachtig uitzicht. Dankzij de lunchplek tref je elkaar informeel en vindt uitwisseling plaats.”

Gemma Koppen
huurder, Kopvol architecture & psychology

Timeline

21 maart 2022

10 mei 2014

  • Nieuws
  • work in progress
exterieur-25KV

19 april 2014

7 januari 2014

interieur-De-Fabriek-Delfshaven

14 november 2013

  • Nieuws
  • award
De-Fabriek-Delfshaven

7 oktober 2013

De-Fabriek-Delfshaven

19 september 2012

Projectbezoek-De-Fabriek-Delfshaven
01 slides

Nieuw programma in bestaand gebouw? Werk samen met Mei.

Mei heeft jarenlange ervaring in het transformeren van gebouwen.

Volgend project

25 kV

Transformatie tot bedrijfsverzamelgebouw
Nachtfoto van 25kV met glazen gevel. Licht schijnt naar buiten