Ga direct naar de inhoud

De 4 Werelden

Identiteitsvol appartementengebouw met twee torens

In de Dijkzone in Spijkenisse is ‘De 4 Werelden’ gerealiseerd, een bijzonder appartementencomplex dat direct grenst aan de Oude Maas. Het programma bestaat uit een mix van 250 huur- en koopwoningen. Het gebouw is visueel opgedeeld in vier delen die verwijzen naar de buurten-structuur die kenmerkend is voor Spijkenisse. Elk deel heeft een eigen identiteit die versterkt wordt door de materialisering. Het laagste gedeelte heeft een afwerking met wit glimmende tegels. De hoogste toren van 70 meter bestaat uit zwart, donker glas. De overige twee delen zijn uitgevoerd in mat beton. Er is voor gezorgd dat alle woningen uitzicht hebben over de oude Maas, dan wel over de stad Spijkenisse.

Project info

Status
Completed in 2010

Opdrachtgevers
Dura Vermeer, Stevast Advies & Ontwikkeling

Programma
250 appartementen

Grootte
35.000 m2

01 slides

Buurtgevoel

De 4 Werelden is het eerste gebouw dat gerealiseerd is in de ontwikkeling van Dijkzone. Typerend aan Spijkenisse zijn de vele wijken gevuld met rijtjeswoningen. Door de vergrijzing die hier nu plaatsvindt, wijken veel senioren uit naar appartementen. In de 4 Werelden heeft Mei hen het thuis- en buurtgevoel terug kunnen geven. Ontmoetingsplekken zijn daarom belangrijke elementen in het ontwerp.

Het complex heeft een vrijetijdsdek met o.a. een barbecueplaats, petanque- en tennisbaan en een grote kas. Daarnaast geven de willekeurig verspringende balkons gelegenheid tot het aanknopen van een gesprek met je buren.

Balkons met bedrukte onderkanten

Letters in beton

Beeldend kunstenaar Milou van Ham verzamelde honderden woorden die de identiteit van Spijkenisse vertegenwoordigen. Die woorden zijn in de gevel- en balkonelementen gegoten. Er zijn twee woordlagen te onderscheiden. De eerste woordlaag is verticaal leesbaar op een afstand van circa 300 meter van het gebouw. De tweede woordlaag is te lezen vanaf de balkons van de appartementen. Ook aan de onderzijde van de balkons zijn woorden aangebracht.

Door te kiezen voor een lage kosten bouwsysteem in combinatie met een hoogwaardig afgewerkte gevel, werd het mogelijk de verkoopprijzen laag te houden. Voor de energie wordt er gebruik gemaakt van aardwarmte.  Er is geïnvesteerd in een individueel regelbare WKO-opslag die zorgt voor lage woon- en energielasten.  De EPC-score is  0,49.

Timeline

19 december 2013

Zeppelin

24 april 2010

Opening-De-4-Werelden

7 mei 2009

  • Nieuws
  • work in progress
Bouw De 4 Werelden

7 mei 2008

  • Nieuws
  • work in progress
01 slides

Creëer plek voor een gezonde community. Werk met Mei.

De community staat centraal in onze ontwerpen. Door bewoners zeggenschap te geven over hun leefomgeving en ze vroeg in het proces bij het ontwerp te betrekken, stimuleren we eigenaarschap.

Volgende project

Woontoren ‘De Verkenner’

Poortwachter voor Kanaleneiland
Residential tower 'De Verkenner'