Ga direct naar de inhoud

Campina

Nieuwbouwtoren op voormalig Campina fabrieksterrein

In opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling ontwerpt Mei toren Flow van ‘De Caai’; een gebiedstransformatie van het voormalige Campinaterrein. Waar ooit de modernste melkfabriek van Nederland stond, herrijst binnen enkele jaren de modernste stadswijk van Eindhoven. Het gebied wordt een ‘living lab’ waar innovatie en design op het gebied van voeding en welzijn wordt aangejaagd, zoals dat in de voormalige functie van het gebied ook gebeurde. Binnen het stedenbouwkundig plan ontwerpt Mei de hoogste woontoren met 160 woningen, die het gebied gaat voorzien van een onmiskenbare identiteit, verwijzend naar de bepalende historie van de plek.

Project info

Status
In development

Opdrachtgevers
BPD Gebiedsontwikkeling

Programma
160 residential units

01 slides

De ‘melkinrichting Campina’ was sinds 1961 gevestigd op het – voor die tijd – hypermoderne fabrieksterrein. Na 55 jaar bedrijvigheid wordt het terrein vanaf 2021 getransformeerd naar een nieuw stadsdeel waar wonen, werken en recreëren samenkomen. De nieuwe gebruikers van De Caai leven bewust; duurzamer en gezond leven wordt in alle facetten doorgevoerd. Er komt een goede balans tussen de dynamiek van het stadsleven enerzijds, en een rustig, groen buitengebied voor ontspanning anderzijds, waar gebruikers elkaar vinden in de overtuiging dat alles groener kan en mag.

3D model tegen een zwarte achtergrond

Historische betekenis behouden

Flow is de hoogste toren in een mix van hoog- en laagbouw, met een signaalfunctie vanaf de ringweg. Het is tevens het enige gebouw dat fysiek losstaat van het erfgoed, maar wordt – in lijn met alle nieuwbouw in het plan – volledig geïntegreerd met de karakteristieke historische fabrieksgebouwen. Zo blijft de historische betekenis van het terrein behouden. In kleur- en materiaalgebruik laat het ontwerp van Flow een directe verwijzing naar Campina zien; het melkwitte travertin en de ronde vormen, naar de afgeronde daken van de fabriek. De repetitie in de gevel is een herkenbaar element. Flow wordt een karaktervol gebouw met een hoogwaardige uitstraling die binnenkort de toon zet van De Caai.

Een groene stadswijk

Aansluitend op de waarden van de toekomstige bewoners en de overkoepelende pijlers van het plan wordt Flow groen en bewust ontworpen. Een expert heeft geadviseerd over de manier waarop ‘goed’ materiaal gebruikt kan worden, gekeken naar bijvoorbeeld losmaakbaarheid, duurzaamheid, circulariteit en productie. Daarnaast wordt het gebouw natuurinclusief met diverse groene zones in het maaiveld, plint en luifels als visuele verbinder. Er zal specifieke beplanting voor vogels en insecten komen, en tevens wordt er in de plint gebruikgemaakt van poreus materiaal waar insecten goed in kunnen nestelen. Op die manier wordt er bijgedragen aan het versterken van de biodiversiteit in de nieuwe stadswijk.

3D gevelfragment van de plint. Hoge kolommen en overdekking boven een groene voortuin.

Timeline

2 maart 2023

Campina mockup

19 oktober 2022

Geveldetail de Caai campina

8 juli 2022

Twee torens van De Caai

7 december 2021

Impressie van campinatoren vanaf de straat gezien

24 juni 2021

Campinatoren aan de linker kant met groene waterkant op de voorgrond
01 slides

Nieuwbouwproject met karakter realiseren? Werk met Mei.

Iconische nieuwbouw ontstaat door uitgebreid onderzoek naar de bestaande kwaliteiten van het gebied. Bekijk hier andere nieuwbouwprojecten die Mei heeft ontworpen.

Volgend project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland