Ga direct naar de inhoud

Brug der Zuchten

Verbinding tussen twee monumenten

Het pand van Van Stigt Thans is een verfijnd en sfeervol Rijksmonument gelegen aan de Lange Nieuwstraat in Schiedam. Reeds in de jaren ’90 heeft Robert Winkel hier al restauratiewerkzaamheden voor verricht. Nadat Van Stigt Thans om de hoek een aangrenzend monumentaal pakhuis had aangekocht, heeft Mei in 2003 op de begane grond een glazen verbindingssluis gerealiseerd: Brug der Zuchten.

Project info

Status
2013

Opdrachtgevers
Van Stigt Thans Assurantiën

Grootte
8 m2

01 slides

Karakter versterken

Doordat er nu op de bovenverdieping van de twee panden gewoond gaat worden, heeft Van Stigt Thans aan Mei gevraagd daartussen een tweede verbindingsbrug te realiseren. Een complexe opgave door het hoogteverschil, de eisen die een Rijksmonument met zich meebrengt en de behoefte aan privacy.

Het ontwerp werd door de welstands- en monumentencommissie onmiddellijk enthousiast ontvangen, juist doordat Mei zich in het ontwerp uitsprak in het bewust aanbrengen van een nieuwe tijdlaag. Door het respect voor en het behoud van het oude karakter, heeft Mei de waarde van het pand weten te versterken.

De oplossing die Mei gevonden heeft, is niet door te kiezen voor een herhaling en dubbeling van de glazen sluis, maar door een nieuwe uitspraak te doen in de vorm van een witte ‘wolk’. De nieuwe brug, een zelfdragende constructie van staal en glas, is bekleed met witte, geperforeerde panelen van staal. Door middel van rubber persen zijn hierin verfijnde, abstracte 3D motieven verwerkt die refereren aan de originele gietijzeren ornamenten aan de balkons van het Rijksmonument. Door de gevraagde privacy is van buitenaf niet zichtbaar wat zich er binnen afspeelt, van binnenuit heb je wel zicht naar buiten.

Het ontwerp is ingemeten door middel van een pointcloud en vervolgens is in deze gescande onderlegger het 3D-BIM model uitgewerkt. De brug is reversibel. Indien in de toekomst de eigenaar verandert, kan de brug verwijderd worden. Ook kan de oude situatie van het pakhuis weer hersteld worden. Doordat de gaten in de gevel ten behoeve van de brug dezelfde verhouding hebben als de originele kozijnen.

Constructie detail
Vouwplaat Brug der Zuchten
Vouwmodel Brug der Zuchten

Renovatie jaren ’90

Eind jaren ’90 heeft Mei het monumentale bankiershuis en het aangrenzende monumentale pakhuis van Van Stigt Thans gerenoveerd, en een glazen verbindingssluis toegevoegd. Het toegevoegde volume is zo immaterieel mogelijk uitgewerkt, met structureel glas dat volledig demontabel is. Zo is de verbindingssluis toekomstbestendig gemaakt.

01 slides

Timeline

19 maart 2014

brug-der-zuchten
01 slides

Van verfijnd tot subliem.

Mei zoekt naar een beeld dat mensen bijblijft: herkenbaar, maar ook verrassend, of zelfs vervreemdend. Werk samen met Mei.

Volgend project

Kaboutergarage

Parkeergarage met innovatieve gevelpanelen
Kaboutergarage