Ga direct naar de inhoud

25 kV

Transformatie tot bedrijfsverzamelgebouw

De oude Schiecentrale, op de Lloydpier in Rotterdam, is de laatste jaren uitgegroeid tot het centrum van de creatieve industrie van Rotterdam. In en rondom het oorspronkelijke 25 kV gebouw van de vroegere elektriciteitscentrale heeft zich een bruisend centrum ontwikkeld, van studioruimten tot werkruimten voor vrijwel elke creatieve bedrijvigheid.

Project info

Status
Completed in 2001

Opdrachtgevers
Ontwikkelingsbedrijf

Programma
45 werkunits

Grootte
7000 m2

01 slides

De oude centrale dateert uit het prille begin van de vorige eeuw. De Schiehavencentrale, zoals de officiële naam luidde, was een omvangrijk, uit bakstenen opgetrokken complex, dat een accuhuis, schaftlokaal, portiersloge, trafohuis, turbinehal en ketelhuis omvatte. Het complex raakte in 1990 in onbruik. Mei architects and planners speelde een belangrijke rol in de transformatie van de Schiecentrale en haar omgeving tot het audiovisuele centrum dat het nu is.

Voormalige gesloten gevel

01 slides

Glazen panelen

Mei architects and planners veranderde het aanvankelijk introverte en gesloten transformatorgebouw uit 1953, dat onderdeel uitmaakte van de Schiecentrale, in een transparant bedrijfsverzamelgebouw: het 25 kV gebouw. De transparantie van de nieuwbouw is bereikt door de oorspronkelijk dichte gevel over de gehele lengte te verwijderen. Hiervoor in de plaats is een stalen frame geplaatst dat geheel is bekleed met glazen panelen. In deze nieuwe gevel bevinden zich alle faciliteiten voor de achterliggende 46 werkruimten, zoals toiletten en pantry’s, maar ook het trappenhuis, de lift en een gang die toegang geeft tot de kantoren. Omdat het licht in het gebouw geheel en al door deze zone naar binnen valt, zijn ook de toiletten en pantry’s van glas gemaakt, zij het vanwege redenen van privacy van doorzichtig glas. Dit glas is speciaal ontwikkeld i.s.m. een glasproducent.  Om zoveel mogelijk daglicht te kunnen doorlaten zijn ook de trappen uiterst licht gedimensioneerd.

Frontaalbeeld van de glazen gevel. Licht schijnt naar buiten. Auto's staan geparkeerd voor het gebouw.

“Mensen en hun activiteiten zichtbaar maken, daar gaat het om bij 25 kV. We wilden de energie in het gebouw zichtbaar maken op straat. Robert stelde voor om functies die je dagelijks gebruikt, buiten het kantoor te plaatsen. Aan de gevel heeft hij glazen straten gehangen met de pantry’s en wc’s. Daardoor komen mensen vanzelf hun kantoor uit en kunnen er ontmoetingen plaatsvinden. Deze ene heldere ingreep, een verticaal gelaagd plein, maakte de gevel levendig.”

Aldo-van-Kleef
Aldo van Kleef
Ontwikkelmanager

Ontmoetingsruimte

De vides in deze faciliteitenzone doen tevens dienst als luchtkanaal. In de zomerperiode gaan lamellen open die zich aan de onder- en bovenzijde bevinden. De ventilatielucht van de kantoren wordt hierdoor afgevoerd. Deze bufferzone heeft ook een positief effect op de energetische en bouwfysische prestaties van het gebouw, hetgeen het gebouw in 2001 de Rotterdamse Duurzaam Bouwen-prijs opleverde. De gang tussen de werkunits en de facilitaire ruimten zoals de pantry’s en wc’s, is een collectieve ruimte die in de praktijk werkt als ontmoetingsruimte. Gebruikers van de verschillende units kunnen hier nieuwe plannen smeden waardoor  nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. Het voormalige sombere blok is nu een succesvolle vestigingsplaats geworden, die een plek geeft aan de gemeenschap binnen de creatieve industrie. De transparante glasgevel geeft het pand een eigentijdse uitstraling, terwijl het typische industriële karakter van het gebouw is gehandhaafd.

Timeline

14 februari 2022

SAWA westgevel terrassen

15 mei 2007

  • Nieuws
  • work in progress
01 slides

Nieuw programma in bestaand gebouw? Werk samen met Mei.

Mei heeft grote expertise in Bestaand & Nieuw.

Volgend project

Kraton 230

Multifunctioneel mediagebouw
Overhoeks aanzicht Schiehaven