Transformatie tot bedrijfsverzamelgebouw
De oude Schiecentrale, op de Lloydpier in Rotterdam, is de laatste jaren uitgegroeid tot het centrum van de creatieve industrie van Rotterdam. In en rondom het oorspronkelijke 25 kV gebouw van de vroegere elektriciteitscentrale heeft zich een bruisend centrum ontwikkeld, van studioruimten tot werkruimten voor vrijwel elke creatieve bedrijvigheid.
Project info
Status
Completed in 2000
Opdrachtgevers
Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam
Programma
45 werkunits
Grootte
7000 m2
De oude centrale dateert uit het prille begin van de vorige eeuw. De Schiehavencentrale, zoals de officiële naam luidde, was een omvangrijk, uit bakstenen opgetrokken complex, dat een accuhuis, schaftlokaal, portiersloge, trafohuis, turbinehal en ketelhuis omvatte. Het complex raakte in 1990 in onbruik. Mei architects and planners speelde een belangrijke rol in de transformatie van de Schiecentrale en haar omgeving tot het audiovisuele centrum dat het nu is.
Voormalige gesloten gevel
Glazen panelen
Mei architects and planners veranderde het aanvankelijk introverte en gesloten transformatorgebouw uit 1953, dat onderdeel uitmaakte van de Schiecentrale, in een transparant bedrijfsverzamelgebouw: het 25 kV gebouw. De transparantie van de nieuwbouw is bereikt door de oorspronkelijk dichte gevel over de gehele lengte te verwijderen. Hiervoor in de plaats is een stalen frame geplaatst dat geheel is bekleed met glazen panelen. In deze nieuwe gevel bevinden zich alle faciliteiten voor de achterliggende 46 werkruimten, zoals toiletten en pantry’s, maar ook het trappenhuis, de lift en een gang die toegang geeft tot de kantoren. Omdat het licht in het gebouw geheel en al door deze zone naar binnen valt, zijn ook de toiletten en pantry’s van glas gemaakt, zij het vanwege redenen van privacy van doorzichtig glas. Dit glas is speciaal ontwikkeld i.s.m. een glasproducent. Om zoveel mogelijk daglicht te kunnen doorlaten zijn ook de trappen uiterst licht gedimensioneerd.
“Mensen en hun activiteiten zichtbaar maken, daar gaat het om bij 25 kV. We wilden de energie in het gebouw zichtbaar maken op straat. Robert stelde voor om functies die je dagelijks gebruikt, buiten het kantoor te plaatsen. Aan de gevel heeft hij glazen straten gehangen met de pantry’s en wc’s. Daardoor komen mensen vanzelf hun kantoor uit en kunnen er ontmoetingen plaatsvinden. Deze ene heldere ingreep, een verticaal gelaagd plein, maakte de gevel levendig.”
Ontmoetingsruimte
De vides in deze faciliteitenzone doen tevens dienst als luchtkanaal. In de zomerperiode gaan lamellen open die zich aan de onder- en bovenzijde bevinden. De ventilatielucht van de kantoren wordt hierdoor afgevoerd. Deze bufferzone heeft ook een positief effect op de energetische en bouwfysische prestaties van het gebouw, hetgeen het gebouw in 2001 de Rotterdamse Duurzaam Bouwen-prijs opleverde. De gang tussen de werkunits en de facilitaire ruimten zoals de pantry’s en wc’s, is een collectieve ruimte die in de praktijk werkt als ontmoetingsruimte. Gebruikers van de verschillende units kunnen hier nieuwe plannen smeden waardoor nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. Het voormalige sombere blok is nu een succesvolle vestigingsplaats geworden, die een plek geeft aan de gemeenschap binnen de creatieve industrie. De transparante glasgevel geeft het pand een eigentijdse uitstraling, terwijl het typische industriële karakter van het gebouw is gehandhaafd.
25 kV recharged
Ruim 20 jaar later wordt het 25 kV gebouw opnieuw getransformeerd. Het gebouw krijgt een eigentijdse update om aan te sluiten bij het werken van vandaag. Het nieuwe 25 kV gaat passen bij de wensen van de nieuwe generatie gebruikers; eigenzinnig, flexibel en gezond. Lees meer in het project hieronder: