Innovatieve glazen constructie in monumentale kerk

Gedateerd en donker. Zo kon de ontmoetingsruimte van de St. Janskerk het best worden beschreven. De Sint Janskerk is een rijksmonumentale kerk die werd voltooid in 1425. In de afgelopen eeuwen is de kerk getransformeerd tot een hallenkerk met drie beuken. In 1949 werd de kleine vergaderruimte als trouwkapel aan de kerk toegevoegd. In 1988 kreeg de ruimte, gelegen in het noorderkoor, een dak en werd daardoor afgesloten van de sacrale kerkruimte.

Om de ruimte met de kerk te verbinden ontwierp Mei een nieuw glazen dak voor de kleine kapel. Het dak uit 1988 zal worden verwijderd en plaatsmaken voor een verlijmde glazen boogconstructie. De vernieuwde ontmoetingsruimte wordt een lichte ruimte die weer in relatie staat met de kerk. De glazen boog wordt versiert met een moderne schildering, die is geïnspireerd op de geschiedenis van de kerk.

Het nieuwe glazen dak wordt geplaatst op een slanke staalconstructie op de bestaande houten wanden uit 1949. Er worden slechts enkele kleine omkeerbare aanpassingen gemaakt aan het bestaande monument, waardoor de impact van de renovatie minimaal is. De staalconstructie wordt afgewerkt door een bronskleurige geperforeerde plaat die aansluit op de bestaande houten constructie. Achter deze plaat ontstaat ruimte waar slim gedetailleerd alle nodige techniek, zoals licht, akoestiek, en verwarming zijn geïntegreerd.