Innovatieve glazen constructie in monumentale kerk

Klein in formaat, maar groot in impact: de renovatie van een ontmoetingsruimte (95m2) in de rijksmonumentale Sint Janskerk. De Sint Janskerk werd oorspronkelijk voltooid in 1425. In de afgelopen eeuwen is de kerk getransformeerd tot een hallenkerk met drie beuken, en in 1949 werd de kleine ontmoetingsruimte aan de kerk toegevoegd, die lange tijd dienstdeed als trouwkapel. In 1988 kreeg die ruimte, gelegen in het noorderkoor, een dak en werd daardoor afgesloten van de sacrale kerkruimte. Om de ontmoetingsruimte met de kerk te verbinden, ontwierp Mei een innovatief glazen dak voor de kleine kapel. Hierdoor is een prettige ruimte ontstaan met natuurlijk licht van boven, en een prachtig zicht op het originele plafond van de kerk.

Het dak uit 1988 is verwijderd en heeft plaatsgemaakt voor een speciale verlijmde glazen boogconstructie, waardoor er natuurlijk licht de ontmoetingsruimte in komt, en de ruimte weer in relatie staat met de kerk.

Het nieuwe dak is een dubbelzijdige gebogen hardglazen koepel, met een radius van ca 3 meter en een diameter van ca 6 meter. De koepel is geplaatst op een slanke staalconstructie, op de bestaande houten wanden uit 1949. Door gebruik te maken van de bestaande constructieve elementen, waren er geen rigoureuze aanpassingen aan het monument nodig en is de impact van de renovatie minimaal gebleven.

De staalconstructie is afgewerkt door een bronskleurige geperforeerde plaat die aansluit op de bestaande houten constructie. Achter deze plaat ontstaat ruimte waar slim gedetailleerd alle nodige techniek, zoals licht, akoestiek, en verwarming zijn geïntegreerd.

Op een later moment zal de glazen koepel voorzien worden van een Michelangelo-achtige ‘Trompe L’oleil’-afbeelding; een moderne schildering die is geïnspireerd op de geschiedenis van de kerk.