multifunctioneel woon- en werkgebouw

Schiecentrale 4B is het laatste onderdeel van de herontwikkeling van de vroegere Schiehavencentrale en omgeving. De combinatie van kantoorruimten, woningen en woonwerkeenheden brengt nog meer leven in het gebied, dat de afgelopen jaren is uitgegroeid tot het centrum van de creatieve industrie van de stad Rotterdam.

Schiecentrale 4B bestaat uit opzienbarende nieuwbouw, die om de noordwestelijke zijden van de oude Schiecentrale heen is gebouwd. Het nieuwe complex voorziet als een kleine stad voor verschillende typen woningen, voor zelfbewuste mensen of mensen die betrokken zijn in de creatieve industrie, die houden van de havensfeer die het gebied nog steeds ademt. De schaal en maat past in de havenstedelijke context. Door de vormkeuze van de schijf is er vanuit elke woning zowel zicht op de oude Maas als naar de stad Rotterdam.

Programma
De nieuwbouw bevat 55.000 m2 aan programma. Daarvan is 7000 m2 kantoorruimte. Verder is er plaats voor 156 vrij indeelbare woonwerkeenheden en 20 grondgebonden kadewoningen van elk 3,5 verdiepingen. De aanvullende voorzieningen bestaan uit een supermarkt (2000 m2), een gymzaal (600 m2), 400 parkeerplaatsen in een beheerde garage en een semi-publiek dek van 3000 m2. Een zonneterras, tribune, speelplaats en BSO maken het geheel compleet.

Uitzicht
Het project kenmerkt zich vooral door een hoog gebouw, dat zich als een schijf van 130 meter lang en 50 meter verheft boven de oude elektriciteitscentrale.

In deze schijf van 11 verdiepingen bevinden zich de kantoren en woonwerkeenheden. Deze zijn toegankelijk door een galerij, die is bekleed met speciaal ontwikkeld RVS geweven doek. Aan de galerij hangen de bergingen, normaal gesproken weggestopt in de kelder, maar nu als opvallend object tegenover de voordeur gesitueerd. Aan de westzijde van het gebouw zijn alle verblijfsruimten voorzien van glazen gevels. Vanuit dit deel is er een overweldigend uitzicht over de Nieuwe Maas en de haven. De puien van de woonwerkeenheden zijn met harmonicadeuren van plafond tot vloer te openen, waardoor in het appartement inpandig een zonnig terras is te creëren.

De kadewoningen hebben een eenzijdige oriëntatie op de Nieuwe Maas. Door de glazen gevel wordt deze optimaal benut. De achterkant van deze populaire woningen grenst aan de parkeergarage. Op deze manier is de drive-in woning opnieuw uitgevonden: met je auto rij je als het ware de woning in.

De woningen hebben vrije indeelbare plattegronden. Vanwege deze grote flexibiliteit zijn alle technische installaties in de verblijfsruimten, maar ook aan de gevels van het gebouw, als opbouw uitgevoerd. Het complex heeft het karakter van een onvervalst havengebouw, waarin techniek van offshore- en procesindustrie zijn verweven. In de ontwerpstrategie van Mei zijn de fouten van de aannemer – die onvermijdelijk zijn als vele handen werk maken – omarmd. Hierdoor is er een robuust gebouw ontstaan, waarin ook bewust ruimte is voor schoonheidsfoutjes.

Schiecentrale 4B is veelvuldig geprezen en internationaal gepubliceerd. De zelfbewuste bewoner heeft in de Schiecentrale zijn plek gevonden. Ook Mei heeft hier haar plek gevonden en is sinds de zomer van 2013 van de 16e naar de 6e verdieping verhuisd. Bezoekers zijn altijd welkom op ons bureau en wij leiden geïnteresseerden graag rond langs de projecten op de Lloydpier.