Nieuwe ontwikkelingen voor kabelfabriek

Het Kabeldistrict Delft vormt het begin van nieuwe ontwikkelingen aan de Schieoevers van Delft. De gemeente heeft de ambitie om het gebied van de karakteristieke kabelfabriek te intensiveren en verdichten.  Door op deze centraal gelegen locatie ruimte te bieden aan start-ups krijgt de ontwikkeling van dit voormalig fabrieksterrein een innovatief en Delfts karakter.

De fabrieksgebouw aan de Schieweg in Delft wordt in 1914 in gebruik genomen door de Nederlandse Kabelfabriek (NKF). In 1949 wordt de huidige hal in gebruik genomen, en in 1962 volgt er een uitbreiding. Rond 1975 zijn het topjaren voor de Nederlandse Kabelfabriek (NKF), maar na 1987 gaat het bergafwaarts. In 2002 koopt Van der Helm het pand en vanaf 2009 trekken in overleg met de Gemeente diverse kleinschalige ondernemers in de oude Kabelfabriek en ontstaat er weer bedrijvigheid.

Het ontwerp van Mei architects and planners, in opdracht van KondorWessels, transformeert de Kabelfabriek tot een unieke mix van start-up woningen, appartementen en bedrijvigheid. De ontwikkeling omarmt en versterkt het karakter van de oude fabriek en krijgt een typische Delftse sfeer met smalle straatjes en groene hoven.

Het dak van het bestaande fabrieksgebouw wordt verwijderd. De karakteristieke staalconstructie blijft grotendeels gehandhaafd. De stalen vakwerkliggers vormen karakteristieke inrichtingselementen in de gebouwen en in de openbare ruimte.

De uitbreiding van 1962 maakt plaats voor een nieuwe parkeergarage. In het gebied wordt straks nergens op straat geparkeerd.

Op de bestaande fabrieksvloer worden nieuwe gebouwen geplaatst, en in de fabrieksgevel worden sparingen gemaakt om de nieuwe straten te ontsluiten. Het stratenpatroon kent een hiërarchie, variërend van publiek erf tot semi-publiek hof.

De toevoeging van gelede volumes in meerdere niveaus zorgt voor de gewenste verdichting en een prettige menselijke schaal en maat.

In het hart van het Kabeldistrict komt een kleinschalig centrum met voorzieningen, en langs de Schie wordt een haventje gerealiseerd met horeca in de avondzon. Het gebied sluit aan op de overzijde van de Schie met een fiets-voetgangersbrug.

Het plan is duurzaam en klimaatadaptief ontworpen met onder andere actieve groene daken en voldoende waterberging. De unieke leef- en werkomgeving draagt bij aan een sterk  community-gevoel.