loftwoningen in rijksmonument

Het kaaspakhuis ‘De Producent’ in de kaasstad Gouda is een rijksmonument en onderging een spectaculaire transformatie tot woongebouw met lofts. Mei architects and planners nam samen met White House Development zelf het initiatief voor deze succesvolle ontwikkeling. In het hart van het gebouw is een royaal atrium gemaakt, van waaruit nu 52 unieke en sfeervolle lofts worden ontsloten. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is de geschiedenis van 100 jaar kaas maken nog goed voelbaar in het gebouw.

Donkere steeg getransformeerd tot licht atrium

Het oorspronkelijke kaaspakhuis van ‘De Producent’ is een Rijksmonument. Daarom worden de grootste veranderingen van de transformatie naar loftwoongebouw pas zichtbaar als je het gebouw binnengaat. Door aan weerszijde van de oorspronkelijke ventilatiesteeg tussen de twee pakhuizen stukken vloer en gevel weg te halen, en vervolgens de steeg te overkappen, is een royaal atrium ontstaan. Van hieruit worden vier lagen loftappartementen ontsloten. Een deel van de oorspronkelijke steeggevels is in het atrium overeind blijven staan en wordt hergebruikt als liftschacht. Met twee glazen liften die langs deze historische gevelwanden op-en-neer gaan, bereiken de bewoners en bezoekers de woningen op de verdiepingen en kunnen zo het gebouw optimaal beleven.

Hergebruik met betekenis

Mei heeft bij de transformatie zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis een tweede leven gegeven. Zo zijn de planken waarop ruim 100 jaar kaas heeft liggen rijpen hergebruikt als wandafwerking van het atrium. Na uitgebreid onderzoek bleek het mogelijk de kaasplanken te impregneren met monomeren om te voldoen aan de brandwerendheidseisen. De slijtplekken van de kaas zijn ook na deze behandeling nog goed zichtbaar. In enkele kaasplanken is als extra betekenislaag een ‘wijze les’ gegraveerd, afkomstig uit een ganzenbordspel uit het bedrijfsarchief van De Producent. De oplettende bewoner of bezoeker wordt verrast door deze knipogen naar de geschiedenis. Ook de originele bakjes die aan de planken hingen om het rijpingsproces van de kaas te administreren zijn hergebruikt; als huisnummerbordjes. Door de geschiedenis van 100 jaar kaas maken voelbaar te houden geeft circulariteit betekenis aan het gebouw.

Bestaande houten vloeren als bekisting

Om het gewicht van een miljoen kilo kaas te dragen, kende het pakhuis twee afzonderlijke constructies. Een voor het gebouw, en een voor de kaas. In de lofts is zoveel mogelijk van de oorspronkelijke constructie hergebruikt en onafgewerkt in het zicht gehouden; stalen kolommen,houten en betonnen plafonds en houten kapspanten. De bestaande vloeren zijn als verloren bekisting gebruikt voor de nieuwe betonvloeren, zodat in de woningen originele houten plafonds in het zicht konden blijven.

In gesprek met de kopers

Door strategische plaatsing van loggia’s in de buitengevel – met behoud van het monumentale ritme met kleine raampjes –  waren veel verschillende woningindelingen mogelijk. Alle lofts zijn anders, variërend in grootte van ca. 60 m2 tot 180 m2, en naar individuele wensen ingedeeld. Bij aankoop kreeg iedere koper een persoonlijk gesprek met de architect aangeboden. Omdat Mei als architect betrokken was bij de ontwikkeling en verkoop was dit goed te organiseren. Vermeldenswaard is tot slot nog het feit dat alle lofts – een nog onbekend woningtype in Gouda – binnen drie maanden waren verkocht.

Jumbo XL

Loft Jumbo XL, de riante woning in het voormalige kantoor van De Producent, grossiert in cultuurhistorische details. Het oorspronkelijke monumentale hoofdtrappenhuis, voorzien van Art Deco tegelwerk en glas-in-loodramen, geeft nu toegang aan deze woning.

Bekijk de Making of hier.

Bekijk foto’s en video’s van de bouw.

Bekijk ook de video over de geschiedenis en de karakteristieken van het bijzondere gebouw en een toelichting op de architectonische ingrepen.