multimediahotel in voormalig trafohuis

Het transformatorhuis, met daarin hotel restaurant STROOM, is onderdeel van de voormalige Schiecentrale te Rotterdam. Nadat het gebouw van de vroegere elektriciteitsfabriek eerst aan de huisvesting van de audiovisuele industrie was aangepast, 2 grote televisiestudio’s waren vervaardigd en het 25kV-gebouw was voltooid, was er in het Lloydkwartier behoefte aan een horecavoorziening en een hotel. Beiden kregen een plek in het oude transformatorhuis.

Om onderdak te bieden aan een restaurant en hotel heeft Mei architects and planners het voormalige trafohuis vergroot met een glazen uitbreiding op de kop van het gebouw. De bestaande hoge ruimtes zijn bestemd voor een brasserie en een hotel met negentien kamers. In de glazen toevoeging bevinden zich het trappenhuis, de kantoren en de suite van het hotel. Deze duidelijk zichtbare elementen geven de transparante zijgevel een levendige uitstraling.

Dakramen

De bestaande gevel aan de Lloydstraat bestaat uit een groot, gesloten bakstenen vlak dat slechts door een kleine glazen toevoeging is doorbroken. Het industriële karakter van deze gevel is behouden door hier juist geen grote ramen voor de hotelkamers in te plaatsen. De hotelkamers krijgen daglicht van boven: door de dakramen, waardoor ’s nachts de sterrenhemel is te zien.

De hotelkamers bestaan vanwege de grote hoogte (4 meter) uit een benedendeel, waar zich een uitgebreide badkamer met sauna bevindt, en een verdiepingsdeel. Hier is een comfortabel bed geplaatst met hightech audiovisuele apparatuur binnen handbereik. Met behulp van beamers en brede, beweegbare projectieschermen kunnen de hotelgasten kamerbreed bijvoorbeeld hun krant lezen en zo hun eigen ‘uitzicht’ vanuit hun kamer bepalen.

Grand café

Het horecagedeelte van Hotel Restaurant STROOM bestaat uit een grand café, een loungeruimte, een multimediazaal en een restaurant met een open keuken. Een buitenterras en een dakterras completeren het geheel. Met de horecavoorziening heeft de Schiecentrale een passende ontmoetingsplaats gekregen, waar creatieve ondernemers elkaar kunnen treffen voor het uitwisselen van ideeën en waar bezoekers van de Schiecentrale kunnen overnachten.