transformatie Rijksmonument

De gemeente Maastricht wil het Rijksmonument De Eiffel herbestemmen en transformeren voor (meervoudig) toekomstig gebruik. Het Eiffelgebouw aan de Boschstraat is een voormalig fabrieksgebouw voor de massaproductie van Sphinx sanitair. De uitstraling van het gebouw is eenvoudig, robuust, industrieel en door de imposante omvang zeer dominant in de industriële omgeving van het voormalige Sphinx complex. De efficiënte, op massaproductie ingerichte, opzet van het Sphinx complex is onder andere afleesbaar aan de repetitie van de kolommenstructuur en de lengte van het gebouw, maar liefst 183 meter.

Naar aanleiding van de vraag van de Gemeente Maastricht heeft Mei een voorstel gemaakt. In het plan van aanpak voor de casco-restauratie van het gebouw worden de monumentale en historische waarden benadrukt en versterkt, zoals de gewapende betonnen draagconstructie met balkenloze vloeren en typische kolomkoppen. Er is ook een verwijzing gemaakt naar het bekende Sphinx wc-product, dat in vrijwel elk Nederlands gebouw aanwezig is, en dat zal worden getoond door middel van een screening op glas. Het gebruik van historische sanitairkleuren verbindt de nieuwe invulling met de oorspronkelijke industriële functie van het gebouw.

Placemaking speelt een belangrijke rol in het voorstel. Met een voor het gebouw passende en bijzondere programmering worden veel mensen bekend gemaakt met het Eiffelgebouw. Met een multifunctioneel programma, waarin nieuwe innovaties worden gefaciliteerd en gestimuleerd en waarbij ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Het gebouw transformeert in een verticale stad, met een gemixte en eventueel wisselende samenstelling van woningen, werkruimten, ateliers, kleine bedrijven, horeca, hotelkamers en tijdelijke functies als een pop-up restaurant, tentoonstelling, etc. Vooral in de beginperiode zal dit veel mensen naar het Eiffelgebouw trekken, die op hun beurt weer praten over het mooie en unieke industriële gebouw, dat weer meer mensen naar het gebouw zal trekken, etc.

Door de benadrukking van de monumentale en historische aspecten van het gebouw en door middel placemaking zal de waarde van het gebouw zich positief ontwikkelen. Aan de hand van deze strategie worden de kansen van het terugverdienen van de investering vergroot en versneld.

Sfinx_NL_meiarchitectsandplanners.pdf (4 MB) download