van leegstaand kantoorgebouw naar glazen woontoren

Het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst aan de Steenvoordelaan in Rijswijk zal worden getransformeerd tot woongebouw ‘De Generaal’. Op initiatief van Aertgeerts Bouwgroep heeft Mei architects and planners een slim plan ontwikkeld om deze centraal gelegen kantoortoren te transformeren tot een royaal, flexibel en duurzaam appartementengebouw voor jonge mensen en senioren.  Een nieuwe glazen gevel met verdiepingshoge ramen geeft de woningen rondom een geweldig uitzicht.

De Generaal biedt straks ruimte aan bijna 200 woningen, met oppervlaktes variërend van 70 tot 100 m2 verdeeld over 17 bouwlagen. Het betreft 2- en 3-kamerappartementen voorzien van veel comfort en een individuele ruime buitenruimte. Met een verdiepingshoogte van 3 meter en glas van vloer tot plafond  krijgen de appartementen een unieke ruimtelijke kwaliteit.  Dit woningtype is echte een verrijking voor Rijswijk, waar het huidige aanbod voornamelijk bestaat uit eengezins rijenwoningen en portiekflats.

Een deel van de begane grond is bestemd voor commerciële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een horecagelegenheid.  Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk en actieve plint die zorgt voor een verbetering van de openbare ruimte en de aansluiting  op de omgeving.  In de bestaande kelder worden de individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

De buitenschil van de bestaande kantoortoren wordt volledig gesloopt en vervolgens worden de bestaande verdiepingsvloeren verlengd. Dit is goed mogelijk doordat de omtrek van de bestaande kelder groter is dan de omtrek van de bestaande toren. De vloeren kunnen verlengd worden tot aan de contour van de kelder. Om de verlengde vloerranden heen komt een nieuwe huid van glas. Deze nieuwe gevel wordt geconstrueerd met gebruik van eenzelfde type kozijnprofiel voor zowel de horizontale schuiframen ter plaatse van de balkons, als de verticale schuifpuien, erkers en vast glas. Met als resultaat straks een superstrak en maximaal transparant gebouw.

Volg de bouw van de Generaal hier: Bouw de Generaal in Rijswijk

Voor meer informatie over De Generaal: www.wonenindegeneraal.nl

Link naar de brochure

 

DeGeneraal_NL_meiarchitectsandplanners.pdf (1 MB) download