Voormalige vlaggenfabriek wordt publiek gemaakt

De Bonner Fahnenfabrik huisveste in de vorige eeuw één van de grootste vlaggenfabrikanten in Duitsland, en is daarmee een belangrijk onderdeel van de industriële geschiedenis van de voormalige hoofdstad van de Bondsrepubliek. In opdracht van Cube Real Estate en samen met Gaus Architekten, transformeert Mei de iconische fabriek tot een modern woon-werkensemble waarbij de historische charme behouden blijft. Door de architectonische stijlelementen van de fabriek te behouden – een gedeelde ambitie van opdrachtgever en architect – blijft de bijzondere geschiedenis van de fabriek in leven. In combinatie met de toevoeging van een drietal woongebouwen wordt een nieuwe aantrekkelijke plek gecreëerd voor de Bonners om te ontmoeten, verblijven, te wonen en te werken.

Context
De Bonner Fahnenfabrik is een van de belangrijkste fundamenten van Joodse ondernemers in Bonn. Het bedrijf werd in 1866 opgericht door Josef Meyer als een winkel voor decoratieve artikelen en behang. De vraag naar de productie van vlaggen steeg en vanwege het verkoopsucces vestigde het bedrijf zich in 1928 in het oorspronkelijk als kazerne gebouwde karakteristieke gebouw aan de Römerstrasse 303-305.

Het hoofdgebouw van het huidige fabriekscomplex is een voormalig kazernegebouw met drie verdiepingen van circa 110 meter lang, met in het midden een uitstekende dakkapel en twee hoektorens met uitzicht op de binnenplaats. Vanaf de snelweg is er op het zuidoostelijke puntje van het bedrijfsterrein een opvallende schoorsteen met de herkenbare witte letters ‘BOFA’.

Het ensemble bevindt zich direct aan de snelweg A565, op 450 meter van de Rijn. In het begin stond het complex vrij van omliggende bebouwing, maar in jaren 50/60 is het ingebed en tevens  geïsoleerd van een omringende woonbebouwing. Door de transformatie naar een levendig woon-werk gebied wordt de Bonner Fahnenfabrik weer verbonden met het aangrenzend deel van de stad.

Onderzoek
Tijdens het vooronderzoek is het gehele complex ingemeten door middel van een pointcloud. Zoals bij veel transformatieprojecten van Mei worden alle details van het gebouw blootgelegd en op haast moleculair niveau onderzocht. Zo is exact bekend wat de constructie kan hebben en waar er moet worden ingegrepen, of wat juist behouden kan blijven in het nieuwe ontwerp. Bij de Bonner Fahnenfabrik helpt deze voorkennis om een deel van de historische lading te bewaren, zodat de BoFa een nieuwe betekenis krijgt.

Een prettige leefomgeving
In het ontwerp staan gebruikerscomfort, verbondenheid, duurzaamheid en sfeer centraal. De Bonner Fahnenfabrik wordt voor bewoners en omwonenden een nieuwe centrale plek waar het fijn vertoeven is. Om een zo gezond en prettig mogelijke leefomgeving te creëren, wordt het geluid van de snelweg geweerd en het fijnstof afgevangen. Voorzieningen voor deelmobiliteit, zoals een slimme Fietshub, mogelijkheden voor Urban Farming en buurtgebonden kleinschalige voorzieningen, staan ten dienste van zowel bewoners en gebruikers en omwonenden. Het gemengde programma zal bestaan uit een mix van grote en kleine bedrijven, voorzieningen en een diversiteit aan woningen voor verschillende doelgroepen.

Planning
Op dit moment wordt het schetsontwerp afgerond. Augustus 2022 staat de start van de bouw gepland en het eerste kwartaal van 2024 wordt het project naar verwachting opgeleverd.