Ga direct naar de inhoud

Het poppetjeshuis is af!

Mei architects and planners is een van de twintig architectenbureaus die meedoen aan het Doll’s House project. Dit project op initiatief van architect Peter Masselink, vraagt de deelnemende architecten een poppenhuis voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte of andere handicap te ontwerpen én te maken. De poppenhuizen worden vanaf maart 2017 tentoongesteld en er komt een prachtige publicatie bij. Uiteindelijk worden alle poppenhuizen geveild en gaat de opbrengst naar Energy4all en Stofwisselkracht voor onderzoek naar energiestofwisselingsziektes.

In het poppenhuis van Mei staat het thema ‘samenwerking’ centraal. Mei gelooft erin dat de sterken en de zwakken elkaar helpen, en dat met solidariteit het beste resultaat wordt bereikt. Mei ziet het huis als symbool van ‘samenwerking’. Om een huis te bouwen zijn vele handen nodig. Ook als het huis af is en in gebruik genomen, draagt iedereen in het huishouden een steentje bij.

Zowel het gehele team van Mei als veel ‘vrienden van Mei’ hebben een bijdrage geleverd aan het project. Het resultaat is een prototype, het letterlijke resultaat van verbondenheid en samenwerking. Het poppetjeshuis is opgebouwd uit een groot aantal (5000!) ‒ voor architecten zeer bekende ‒ maquettepoppetjes. Eén poppetje is niet sterk, maar samen zijn de poppetjes tot overweldigende prestaties in staat. Om dit te bewijzen is Mei de uitdaging aangegaan een bolvorm, dé ultieme vorm, te maken. Mei is hierbij geïnspireerd door beroemde voorbeelden uit de geschiedenis, zoals het Pantheon in Rome en de bolwoning (1789) van Claude Nicolas Ledoux. Alle poppetjes zijn gericht op de buitenwereld. Maar in de bol zijn door Mei bewust gaten gemaakt, om te verleiden ook de binnenwereld van de bol te ontdekken.

Het resultaat is een Poppetjeshuis, ontstaan uit 5000 maquettepoppetjes, 25 tubes lijm, 423 uren van samenwerking, experimenteerdrift en heel veel geduld.

De Doll’s House tentoonstelling reist door Nederland. Daarna worden de poppenhuizen geveild.

Voor meer informatie over het Doll’s House project kun je terecht op de facebook pagina van Dolls House.