Ga direct naar de inhoud

Pictogrammen van Stang vormen Thuis voor studenten

In Amsterdam Oost ontwerpt Mei de eerste gebouwen in de ontwikkeling van de Sluisbuurt; een nieuwe stedelijke wijk op het Zeeburgereiland. In opdracht van Stichting DUWO maakt Mei twee unieke woongebouwen met in totaal ruim 750 studentenwoningen.
De gerenommeerde Nederlandse ontwerper en illustrator Stang Gubbels, ontwierp in opdracht van Mei een veelheid aan pictogrammen, die verwerkt zijn als reliëfs in flinterdunne lichte betonpanelen en perforaties in aluminium. De grafische stijl van Stang sluit aan bij de toekomstige bewoners en met een knipoog toont Stang typische objecten van ‘thuis’, zoals een vissenkom, pan met soep, klok aan de wand, kat op de bank en kleding in de wasmand. 

Sluisbuurt 6B2 vanaf de straat
Sluisbuurt 6B2 detail gevel met iconen

Kavel 6B2 bestaat uit een hoog en een laag bouwdeel, met een slank silhouet richting de stad. Beide bouwdelen krijgen een eigen afleesbare identiteit. Het hoogbouwdeel heeft een rijke en elegante uitstraling met een verticale oriëntatie. De gevel bestaat uit terracottakleurige lichte betonpanelen met reliëfs van Stang met het thema ‘thuis’. Het laagbouwdeel bestaat daarentegen uit gladde, bronskleurige PV- en aluminium panelen met lasergesneden pictogrammen van Stang.

“Je thuis voelen als student waar niks moet en met de koekoeksklok die al jaren stilstaat, de afwas die maar niet kleiner wordt, lege kratten bier, afgekloven pizza’s, een plant op half 6, je voelt je op je gemak en veilig met je eigen filter koffie en is de wasmand never leeg, thuis met de oude theepot van je moeder, de geur van openhaard, dat ene glas waar je altijd melk uit drinkt, een viskom met een goudvis die het rondjes draaien allang moe is, een kat die de bank aan gort heeft gekrabd.” – Stang Gubbels

Deze beelden en nog veel meer komen als pictogrammen, ontworpen door Stang Gubbels, letterlijk in beton gegoten en lasergestraald uit aluminium panelen.

In totaal ontwierp Stang 27 panelen die onderling zo geplaatst worden, dat er nooit twee dezelfde naast elkaar staan.

Interieur Sluisbuurt - Stang

Dezelfde iconen komen terug in het behang van de gezamenlijke ruimtes van beide gebouwen. Daarnaast ontwierp Stang ook bijpassende signing voor bijvoorbeeld de fietsenstalling, gemeenschappelijke gangen en afvalscheiding.

Signage Stang - fire safety
Signage Stang - garbage
Signage Stang - bikes

Naar een ontwerp van Stang Gubbels

Stang is grafisch illustrator en werkt o.a. voor de Kunsthal in Rotterdam, WeMakeTheCity festival,  Boekhandel Donner, Museum Villa Mondriaan en zo veel anderen. Hij maakte diverse zeefdrukken van bekende steden (Citystang) en recent een waanzinnig 64 meter lang geïllustreerd hekwerk voor Centre Céramique rondom een mezzanine met de geschiedenis van Maastricht, van de Romeinen tot eigen verzinsels, rare vogels en snuiters en nog veel meer.
Bezoek de website van Stang.

Mei ontwerpt vaker samen met kunstenaars, zo ook bij:

Gerelateerd project

Sluisbuurt

Studentenhuisvesting als katalysator van de Sluisbuurt
De toren vanaf de straat gezien. Verschillende volumes, kleuren en texturen zichtbaar in de gevel.