Ga direct naar de inhoud

PERSBERICHT: Gebiedsontwikkeling Kabeldistrict in Delft wint UDAD Awards 2020

Het plan voor het Kabeldistrict in Delft, waar de voormalige Nederlandse Kabelfabriek (NFK) de komende jaren wordt getransformeerd tot een levendig stadscentrum met een combinatie van wonen en werken, heeft internationale erkenning gekregen tijdens de Urban Design & Architecture Design Awards 2020. Het project, ontworpen door Mei architects and planners in opdracht van ontwikkelcombinatie Amvest en KondorWessels Vastgoed, is verkozen tot winnaar van de categorie ‘Urban Design Concept’ en wordt geprezen om het onderscheidend en innovatief vermogen van herbestemming en impact op de maatschappij.

Van fabrieksterrein naar hotspot voor ondernemers en bewoners

Kabeldistrict Delft, onderdeel van de ontwikkeling van Schieoevers Noord, is een onderscheidende eigentijdse stadsuitbreiding waarin een bedrijventerrein op grote schaal wordt getransformeerd tot een bruisende woon-werkomgeving. Het Kabeldistrict bouwt voort op aanwezige kwaliteiten, bedrijvigheid en het industrieel verleden van de bestaande omvangrijke Kabelfabriek. De zichtbare samensmelting van oud en nieuw zorgt voor een eigen identiteit die bijdraagt aan een sterke samenhang en verbondenheid tussen toekomstige bewoners en ondernemers, bestaande uit start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven. Met de hoge mate van circulariteit en een gelaagde integratie van groen en water, loopt Delft voorop in de productieve en duurzame gebiedsontwikkeling. De plannen voor het Kabeldistrict zijn onderscheidend en op deze schaal uniek in Nederland.

Over UDAD 2020 Awards

De UDAD 2020 Awards (Urban Design & Architecture Design Awards 2020), opgericht in 2016, is een van ’s werelds meest prestigieuze prijzen voor stedelijk ontwerp. De prijs wordt uitgereikt door het wereldwijde online platform APR, om erkenning te geven aan het werk van professionals en studenten op het gebied van architectuur en design over de hele wereld. De gerenommeerde jury richt zich op vooruitstrevende ideeën die architectuur herdefiniëren, door de implementatie van nieuwe technologieën, materialen, programma’s, esthetiek en ruimtelijke organisaties samen met studies over globalisering, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en de digitale revolutie.

“Wij zijn enorm enthousiast voor deze nieuwe aanwinst voor onze HighTech City. Samen met Mei architecten en planners hebben we het Voorlopig Stedenbouwkundig Plan afgerond.”

Planning Kabeldistrict

Momenteel bevindt het Kabeldistrict zich in de definitieve plan fase. Naar verwachting zal de bouw van de eerste fase eind 2022 van start gaan. Gedurende de verschillende fasen van het plan, nemen KD Campus en KD Lab plaats in tijdelijk ingerichte ruimtes, waar studenten van de TU Delft en jonge start-ups kunnen werken aan de ontwikkeling en productie van (hightech) ideeën. In 2024 zullen de eerste woningen en bedrijfsruimten opgeleverd worden.

Mei architects and planners ontwerpt het stedenbouwkundig plan in opdracht van Amvest en KondorWessels Vastgoed en in samenwerking met een multidisciplinair team. ZUS is betrokken als landschapsarchitect voor de inrichting van de openbare ruimte.

Blijf up to date, met nieuws van Mei. Schrijf je in.

Ontvang alle laatste nieuwtjes van Mei architects and planners in je mailbox.

Gerelateerd Nieuws

Bekijk het project

Kabeldistrict Delft

Metamorfose van voormalige kabelfabriek
Kabeldistrict street render