Mei architects and planners is een internationaal opererend architectenbureau met veel expertise op het gebied van herbestemming, gebiedsontwikkeling en binnenstedelijke nieuwbouw. Het werk van Mei architects and planners is veelvuldig gepubliceerd en bekroond.

Als ondernemend bureau richt Mei zich op ontwikkeling en vernieuwing in de architectuur. Het bureau werd in 2003 opgericht door architect Robert Winkel en is gevestigd in Rotterdam. Mei is bekend van herbestemmingsprojecten zoals het Jobsveem, Kaaspakhuis Gouda en Fenix I in Rotterdam. Ook heeft het bureau aansprekende nieuwbouwprojecten op zijn naam staan, zoals de Rotterdamse Schiecentrale 4B, woontoren De Verkenner in Utrecht en het nieuwe McDonald’s paviljoen aan de Coolsingel in Rotterdam. Daarnaast maakt Mei stedenbouwkundige ontwerpen, waaronder dynamische masterplannen voor Nantes, Londen, Moss Verket in Noorwegen en de OPG-locatie in Utrecht.

Mei verdiept zich graag in zaken. De ontwerpers kennen de wet- en regelgeving als hun broekzak en Robert Winkel beschikt – als voorzitter van de Amsterdamse Commissie Welstand – over een rijke kennis van het Welstandsbeleid. Dit biedt een uitstekende basis voor de meest complexe projecten. Het is voor Mei vanzelfsprekend om in de geschiedenis te duiken om te komen tot natuurlijke vormen van vernieuwing, geïnspireerd op oorspronkelijke kwaliteiten. Van deze aanpak getuigt de grote variatie aan herbestemmingsprojecten, waaronder een reeks restauraties van Rijks- en Gemeentelijke monumenten. Voorbeelden zijn het Kaaspakhuis in Gouda, het Jobsveem in Rotterdam, de Brug der Zuchten in Schiedam en het vernieuwen van het wereldberoemde Rijksmonument de Lijnbaan in Rotterdam.

Op technisch gebied laat Mei architects and planners zich graag uitdagen tot het ontwikkelen van creatieve oplossingen in de vorm van nieuwe producten en toepassingen. Voorbeelden zijn de geperforeerde stalen platen voor de Kaboutergarage in Almere, en de composieten aanhangbergingen en een doorvalbeveiliging van geweven roestvrij staal voor de Schiecentrale 4B.

“Wat het werk van Mei zo typeert is het feit dat ze niet de behoefte hebben om overal een eigen stempel op te zetten. Elk project wordt met gevoel en liefde voor het oorspronkelijke gebouw en context ontworpen en uitgevoerd. Zonder dat het tuttig wordt. Elk project is daarmee uniek en straalt een bepaalde stoerheid uit. En juist die stoerheid maakt het dan weer een typisch Mei project.” (Arend Dolsma – Bouwen met Staal)

Vóór alles is Mei architects and planners geïnteresseerd in de gebruiker van zijn projecten. Welke mogelijkheden heeft de architectuur deze gebruiker te bieden, welke nieuwe vergezichten en welke sociale interacties? In de ontwerpen van Mei staat de mens centraal. Met hun ruimtelijke opzet en routing regisseren de gebouwen ontmoetingen tussen de gebruikers. Op die manier werken de gebouwen als een katalysator voor de community in het gebouw en daarbuiten.

Kenmerkend voor Mei architects and planners is de nieuwsgierigheid en het open vizier waarmee het bureau opdrachten, partners en contexten tegemoet treedt. Om denk- en daadkracht verder te vergroten, gaat Mei architects and planners allianties aan met allerlei partijen uit het veld. De kennis die onderweg wordt opgedaan, deelt het bureau graag. Mei ruimt daarom serieus tijd in voor het uitdragen van kennis door middel van lezingen, workshops en rondleidingen.

Robert Winkel is de energieke voorman van een team van ontwerpers en deskundigen. Als hoofdontwerper is hij de motor achter alle projecten van het bureau. Hij is initiatiefrijk en ondernemend zowel binnen het bureau als daarbuiten. Zo was hij een van de oprichters van Archined.nl, het eerste webadres voor ontwikkelingen in de Nederlandse architectuur. Een ander initiatief van zijn hand is Intender.net, een website voor het publiceren van ontwerpen die werden gemaakt in het kader van prijsvragen en architectenselecties.

Robert is in staat de vakgemeenschap te transformeren, nieuwe markten te creëren. Er liggen zoveel kansen, modellen en mogelijkheden. Robert weet die aan te grijpen. Door steeds te denken ‘wat is mijn toegevoegde waarde’ weet hij zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. (Marinke Steenhuis – SteenhuisMeurs)

Mei architects and planners is een BNA erkend bureau.

Oud-werknemers
Ruben Aalbersberg, Frank Aarssen, Robert Al Haddad, Michele Amadori, Sander Andi Ganjoe, Unger Beerends, Daniel Beirão de Cavalho, Pepijn Berghout, Anne Berkers, Thomas Bianchi, Anja Biel, Hercilia Borges, Jack Bouwer, Nars Broekharst, Wim Bruneel, Hanneke Buurman, Ana Climent Dominguez, Hennie Dankers, Laurens de Boer, Louise de Hullu, Ernst de Jager, Woud de Jager, Martin de Jong, Ben de Lange, Alex de Ridder, Maurice de Ruijter, Eelco Dekker, Mark Dekker, Bianca Diaconu, Guido Dolné, Eugene Dumoulin, Judith Egberink, Ilias El Baroudi, Kasia Ephraim, Theun Frankema, Zuzanna Gaszczak, Danijel Gavranović, Sander Geurtsen, Jeffrey Gilyamse, Lukasz Grela, Inga Hilburg, Jack Hoogeboom, Frank Huibers, Serkar Jaff, Maarten Janszen, Katrien Joosten, Koos Keet, Naun Kim, Glenn King, Heidi Klein, Matthijs Klooster, Tim Knip, Gevorg Kootanjan, Rutger Kuipers, Paul Peter Kuper, David Lesterhuis, Roos Limburg, Yan Hang Lo, Richel Lubbers, Anja Lübke, Chris Luth, Jane Nagtegaal, Erich Oesterbauer, Farid Omid, Karl Oscarsson, Andrea Pasqua, Alex Pastoors, Daniella Persson, Riemer Postma, Jelena Radonjić, Rob Reintjes, Camilo Ridderplaat, Ronald Rijntjes, Sabine Roomer, Maxim Ross, Luca Sandri, Jos Schäffer, Anna Schneider, Arvid Schoots, Florian Schramm, Martijn Schuil, Menno Slijboom, Adriaan Smidt, Bart Spee, Meike Stoetzer, Simona Subaciute, Duc Truong, Bernd Upmeyer, Joop van Beek, Carola van Bennekom, Mirjam van Dam, Gaby van den Boom, Eline van den Haterd, Ruben van der Plas, Daam van der Leij, Lodewijk van der Veen, Lore van de Venne, Reinoud van der Zijde, Jaap van Dijk, Gijs van Duin, Iris Veentjer, Sebastiaan Veldhuisen, Erwin Verhoeve, Barbara Vermaat, Rudolf Verver, Dennis Vijftigschild, Elise Vleugels, Martin Werner, Lea Wiederholdt, Joanne Wienk, Joan Wildenberg, Joost Woertman, Menno van der Woude, Anton Wubben, Michiel Zaan, Hagar Zur