Ga direct naar de inhoud

Ontwikkeling Sluisbuurt start met jongeren- en studentenwoningen en hogeschool

Op maandag 27 januari 2020 hebben de gemeente, Inholland en DUWO overeenkomsten gesloten voor het bouwen van een hogeschool en 750-800 woningen voor jongeren en studenten. De ontwikkeling in de nieuwe wijk op het Zeeburgereiland start rond eind 2020 en gaat ruim 2 jaar duren.

Bouwwethouder Laurens Ivens: “Er is enorm veel vraag naar betaalbare jongeren- en studentenwoningen. Het is fantastisch dat we in deze nieuwe wijk zoveel jongeren en studenten kunnen huisvesten en dat zij over drie jaar de eerste bewoners worden van het gebied.”

Mei architects and planners ontwerpt de woningen die door DUWO worden ontwikkeld. Het gaat om merendeels zelfstandige woningen met voorzieningen en commerciële of maatschappelijke bedrijfsruimten op de begane grond. Stadscampus Hogeschool Inholland voegt in de Sluisbuurt vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen samen in één pand en creëert er een vernieuwende ‘Campus aan het IJ’. Uiteindelijk studeren hier 7500 studenten. Samen gaan de panden een duurzame open stadscampus vormen, met een aansluiting op stadswarmte, op de daken en gevels zonnepanelen en beplanting om hitte tegen te gaan en regenwater op te vangen.

De drie kavels liggen nabij het toekomstige waterbassin, in het hart van de wijk. Volgens planning start Inholland met de bouw in 2020 en is de oplevering voorzien in 2022. DUWO koerst op een start in 2021 en een oplevering in 2023. In de Sluisbuurt komen in totaal ruim 5500 woningen en voorzieningen en de volledige ontwikkeling gaat 10 tot 15 jaar duren.