Ga direct naar de inhoud

Nederlandse integrale benadering bij herbestemming Russisch industrieel erfgoed?

Begin oktober leidde Mei, als expert op het gebied van herbestemming een één-weekse masterclass in Kazan, Rusland. Tijdens deze masterclass werden jonge Russische architecten en stedenbouwers wegwijs gemaakt in de integrale benadering van herontwikkeling van historische industriële gebieden, aan de hand van twee lokale casestudies: een zeepfabriek en badhuis.

In Rusland is het (nog) niet gebruikelijk om de zogenaamde ‘integrale methode’ toe te passen. Deze methode wordt al jaren succesvol gebruikt in Europa. Russische architecten vinden alleen het uiterlijke aspect van het object belangrijk: de gevel en de vorm van het gebouw. Vaak wordt daarom de gevel netjes hersteld maar worden het ontwerp en de constructie van het gebouw volledig veranderd. Wat nog meer opvalt is dat er doorgaans slechts één punt in de geschiedenis van het gebouw wordt genomen als de standaard, bijvoorbeeld toen het net werd gebouwd. Dat wil zeggen, ze proberen het te restaureren naar zijn oorspronkelijke uiterlijk.

De integrale methode is anders omdat het hele object en de geschiedenis ervan wordt meegenomen – van de eerste tot de laatste gebruiker. In de onderzoeksfase wordt het historische gebouw nauwkeurig geanalyseerd. Waar zitten de schoonheid en bijzonderheden? Daarnaast is de geschiedenis, het leven, van het gebouw van grote waarde. Wat heeft het pand ervaren en doorstaan sinds het gebouwd is? Waarvoor is het gebruikt, welke emoties roept het op, hoe verhoudt het zich tot de geschiedenis van de wijk en de stad? In het herontwikkelingstraject versterken we niet alleen de zichtbare architectonische kenmerken, maar tonen we juist ook de gelaagdheid van de tijd. Op deze manier is het mogelijk om een ​​bestaand gebouw organisch te vitaliseren en in een moderne stad te integreren. Het krijgt een nieuwe functie, zonder dat het zijn emotionele betekenis voor bewoners en de omgeving verliest.

Na een paar dagen intensieve studie aan de hand van  de integrale methode, gaf een van de studenten aan: “Ik heb nooit op deze manier naar dit gebouw gekeken. Ik zag enkel een verlaten en  vervuild gebied, en ik had een negatieve emotie bij deze plek. Nu ik het verhaal van het gebouw ken, zie ik dat het een bron van inspiratie kan worden voor de heropleving van de hele omgeving!”

In theorie klinkt de geïntegreerde aanpak duidelijk en gemakkelijk, maar succesvolle toepassing vereist vele jaren training. Internationale experts spelen een belangrijke rol in de herontwikkeling van erfgoed in Rusland, zeker in het conceptuele stadium, wanneer out-of-the-box denken tot kwalitatief nieuwe oplossingen kan leiden.

Het team Mei is betrokken bij een aantal herontwikkelingsprojecten in Rusland en wordt vaak gevraagd als spreker voor grote conferences en forums. Sinds 2019 is Mei lid van het Expert Council of Industrial Heritage in Russia.

Lees meer: https://www.kzn.ru/meriya/press-tsentr/novosti/gollandskiy-arkhitektor-leyn-kooman-istoricheskie-obekty-nuzhno-videt-kak-akseleratory-razvitiya-ter/