Ga direct naar de inhoud

Minister De Jonge: ‘Betrek de architect’

“Het is heel erg belangrijk dat we de architect naar voren halen. Het gaat om meer dan esthetiek, dat is belangrijk, maar ook om context en duurzaamheid”, zei Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Tijdens een werkbezoek aan Little C en Fenix I, georganiseerd door de BNA, sprak hij met oa Robert Winkel over de rol van de architect bij de grote, actuele maatschappelijke opgaven.

Tijdens het bezoek kreeg de minister een rondleiding langs Little C en Fenix I in Rotterdam. Beide projecten laten zien dat kwaliteit en verdichting hand in hand kunnen gaan, én dat het vroeg betrekken van architecten en ontwerpers absoluut effect heeft. De manier waarop Fenix I tot stand is gekomen – een nauwe samenwerking tussen ontwikkelaar, architect en de gemeente waarbij jarenlang keihard gewerkt is aan de leefbaarheid en kwaliteit – noemt minister De Jonge bijzonder inspirerend.

01 slides

“Het spectaculaire Fenix I toont een fraaie combinatie van hergebruik, durf, goeie architectuur en dito samenwerking, met de architect als spil.”

Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, 2022

BNA gaf minister De Jonge nadrukkelijk de boodschap mee dat het benutten van ontwerpkracht ook actief in zijn beleid gestimuleerd zal moeten worden. Dat meer binnenstedelijke verdichting mogelijk is en dat door verbeelden, verbinden en vernieuwen nieuwe oplossingen kunnen ontstaan. Daarnaast kwamen onderwerpen als duurzaam en circulair bouwen, ook in combinatie met standaardisering en industrialisering, aan bod. De minister gaf aan hier bij een volgend werkbezoek graag verder over in gesprek te gaan.

Direct-navigatie links

Op naar een nieuwe standaard

Als er één voorbeeld is van ketenintegratie in de bouw, dan is het wel SAWA in Rotterdam. Vanaf het begin van het proces van de ontwikkeling werkt Mei als architect intensief samen met opdrachtgevers Nice Developers en ERA Contour, om samen tot een grensverleggend project te komen. Dit houten circulaire woongebouw van 50 meter hoog, wordt ook wel het ‘Gezondste gebouw van Nederland’ genoemd. Met SAWA laten we zien dat het mogelijk is om op grote schaal seriematig te bouwen, met oog voor optimale kwaliteit, duurzaamheid, circulariteit en (natuur)inclusiviteit. “Zo’n hoog gebouw van hout, ik vind het fascinerend”, klonk de reactie van De Jonge. Het revolutionaire gebouw is een belangrijke stap in de duurzaamheidsdoelstellingen en luidt een nieuw tijdperk van bouwen in. Hoe mooi zou het zijn als dit als nieuwe standaard in het landelijke beleid wordt opgenomen? We kijken uit naar de volgende werkbezoeken van De Jonge, de uitnodiging naar de bouwplaats van SAWA staat.

Foto bovenaan bericht © Hans Tak

Robert Winkel overhandigt minister De Jonge klompen voor SAWA
Robert Winkel overhandigt een paar houten SAWA-klompen aan minister Hugo de Jonge

Gerelateerd project

Fenix I

Van monumentale overslagloods naar gedurfd icoon voor Rotterdam