Ga direct naar de inhoud

MENU wint prijs Ruimte voor Werk

De coalitie Ruimte voor Werk heeft de prijsvraag gelanceerd voor de beste voorbeelden van projecten voor het creëren en behouden van werkplekken in de stad. Uit de inschrijvingen zijn zes genomineerden geselecteerd. Een jury van externe experts verkoos MENU in Utrecht als het project met de beste mix met Ruimte voor Werk. “MENU is als winnaar verkozen vanwege de duidelijke visie op het behouden van betaalbare ruimte in de stad, in combinatie met de gewenste diversiteit in ondernemerschap en de manier waarop in de komende jaren de gemengde programmering verder uitgebreid kan worden. Ook waardeerde de jury de inzet van de ontwikkelcombinatie, de samenwerking met de diverse stakeholders om zowel programmatisch als beheerstechnisch als partner in het project betrokken te blijven”, aldus Vince de Jong, initiatiefnemer van de prijs.

v.l.n.r.: Louise van Loon (Lingotto), Martijn Stemerdink en Eric de leeuw (beide Janssen de Jong Projectontwikkeling)
v.l.n.r.: Louise van Loon (Lingotto), Martijn Stemerdink en Eric de leeuw (beide Janssen de Jong Projectontwikkeling)

 “Het winnen van deze prijs voelt als erkenning en onderstreept de prangende behoefte van creatieve ondernemers binnen Merwede waar MENU op gebouwniveau gehoor aan geeft.”

Eric de Leeuw, Janssen de Jong Projectontwikkeling

“Het karakteristieke depotgebouw blijft behouden en er worden nieuwe kwaliteiten aan toegevoegd, zoals een houten optopping, die niet alleen circulair is maar ook Paris Proof. Het bestaande gebouw is een pand waar je nu niet zo snel verliefd op wordt; typisch jaren 80 en een stuurse, gesloten uitstraling. Na transformatie bevat het een divers programma waarbij maakindustrie, horeca en wonen worden gecombineerd en krijgt het gebouw een kathedraal-achtige ruimtelijkheid, waardoor het zich uitstekend leent als ontmoetingsplek en meerwaarde biedt voor de wijk.”

Michiel van Loon, architect en partner Mei architects

Over MENU

MENU is een project waarbij op de locatie van het huidige fietsendepot een markthal met horeca, creatieve bedrijvigheid en stadslandbouw wordt gerealiseerd. Deze bruisende plek in de nieuwe stadswijk Merwede Utrecht is in samenwerking tot stand gekomen door Lingotto, 3T Vastgoed en Janssen de Jong Projectontwikkeling. Eric legt uit: “Door de brede invulling van werkfuncties functioneert MENU als een stad in een stad. Door de menging met andere functies vormt MENU een robuust 24/7 systeem met wonen, hotel en een circulair warenhuis, die de economisch vitaliteit van de stadswijk Merwede stimuleert.”

Meer informatie

MENU

Van pakhuis tot markthal
Avondimpressie na oplevering tweede fase. Mensen zitten op het horecaplein, en op het dak van het oude gebouw zijn de nieuwe woningen toegevoegd.