Ga direct naar de inhoud

Mei wint selectie voor Fenixloodsen

Fenix I

In de selectie over hergebruik van de Fenixloodsen te Rotterdam gehouden tussen VMX, Dok architecten en Mei architecten en stedenbouwers heeft het laatste bureau de opdracht gewonnen. De Fenixloodsen zijn in 1898 gebouwd te Katendrecht, Rotterdam. De aan de Rijnhaven gelegen loodsen bevinden zich tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug. Het vormt hiermee een onmisbare schakel voor de culturele en culinaire lading van het Deliplein en de Wilhelminapier.

Het plan behelst een gemixt programma. De oude, onderste lagen zullen worden gevuld met een programma bestaand uit de 3 C’’s van Katendrecht (Cultureel, Culinair en Creatief) aangevuld met een 4e C voor wat betreft Commercieel. Hier bovenop zullen ca 180 tot 230 nieuwbouw loft appartementen verrijzen die volledig naar wens van de gebruiker zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontale dan wel verticale ingedeelde appartementen zijn.

Mei heeft zich in het verleden al weten te onderscheiden door bijzondere loft woningen te realiseren waaronder het monumentale pakhuis Jobsveem op de Lloydpier en de nieuwbouw Schiecentrale in Rotterdam. In en om deze gebouwen hebben bewoners en gebruikers zich verenigd tot een bruisende community. Onlangs is ‘De Fabriek’ in Delfshaven gebruik genomen. Mei heeft hiervoor een ontwerp gemaakt waarbij de bestaande fabriek rondom een nieuw atrium kleine creatieve bedrijfjes en maatschappelijke functies zich hebben gegroepeerd. Het gebouw was bij oplevering geheel verhuurd.

In oktober wordt er gestart met de ontwerpwerkzaamheden van de Fenixloodsen in opdracht van Heijmans / Proper Stok. Eind 2014 zal er gestart worden met de restauratie en nieuwbouwwerkzaamheden.

Geïnteresseerden kunnen op de hoogte gehouden worden via de website of via de facebookpagina van Fenixlofts

Beelden gemaakt door: WAX