Ga direct naar de inhoud

Mei partner van Natuurinclusief Bouwen: maak natuurinclusief bouwen de norm

Als trotse partner van de Petitie Natuurinclusief Bouwen ondertekenen wij het pleidooi: Maak natuurinclusief bouwen verplicht voor een gezonde leefomgeving voor mens en natuur.

De organisatie van Petitie Natuurinclusief Bouwen slaat alarm: “De natuur verkeert in nood, de natuurlijke leefomgeving is in het geding, de biodiversiteit neemt rap af en daarmee zijn ook wij mensen in gevaar.” Hoog tijd om op landelijk niveau verandering in gang te zetten. Door natuurinclusief bouwen tot norm te verheffen, kunnen we gezamenlijk betere woningen, gebouwen én gebieden realiseren.

Natuurinclusief Bouwen houdt in dat we in de manier waarop we bouwen rekening houden met de impact op de natuurlijke leefomgeving, functioneel groen integreren in het bouwproces en toepassen in en om het gebouw. Als partner van de petitie pleiten we ervoor dat de volgende maatregelen met spoed worden verankerd in het Bouwbesluit:

  1. Natuur in de woning: In elke woning moeten nestelgelegenheden worden gerealiseerd voor gebouwafhankelijke soorten waaronder de huismus, gierzwaluw en vleermuizen.
  2. Natuur op de woning: Alle platte daken dienen dubbel te worden gebruikt, in ieder geval voor zonnepanelen en/of vegetatie.
  3. Natuur in de buurt: Elke woning dient uitzicht te hebben op natuurlijk groen, de openbare ruimte dient voor minimaal 30% uit groen te bestaan en er moet op wandelafstand toegang zijn tot openbaar groen.

Ontwerpen volgens Nieuwe Waarden

Mei gelooft dat architecten een belangrijke rol kunnen én moeten spelen in het creëren van een gezonde en gedeelde leefomgeving. Daarom stimuleren onze projecten sociale samenhang en integreren we stadsnatuur in onze ontwerpen, zowel op de schaal van het gebouw als van de buurt of wijk.

De afgelopen jaren heeft Mei zich bewezen als pionier op het gebied van ontwerpen op een duurzame, natuurvriendelijke en sociale manier. In opdracht van Nice Developers en ERA Contour ontwerpen we het veelgeprezen “gezondste gebouw van Nederland” SAWA: een uniek en circulair houten woongebouw van 50 meter hoog. SAWA voegt waarde toe aan de buurt en de stad, in de meest brede zin van het woord. Het ontwerp is gebaseerd op vier belangrijke kernwaarden: CO2 reductie, het versterken van de biodiversiteit, en het maken van een circulair gebouw met betaalbare woningen voor een inclusieve community.

“SAWA is een voorbeeldproject voor nieuwe generaties, een belangrijke stap in de duurzaamheidsdoelstellingen en aantoonbaar bewijs dat het anders kan.”

Robert Winkel
architect | founder

Gerelateerd project

SAWA

Het gezondste gebouw van Nederland