Mei omarmt het BNA Manifest Wij Gaan Circulair voor een gezonde en duurzame samenleving.
Circulariteit is onmisbaar voor een gezonde en duurzame samenleving. De circulaire economie is gebaseerd op een gesloten kringloopsysteem, dus zonder afval en zonder inzet van nieuwe grondstoffen. In de architectuur betekent dat om te beginnen zo veel mogelijk hergebruik van bouwmaterialen en producten. Maar het begint eigenlijk al met de vraag: Moeten we wel nieuw bouwen? En als we dat doen, dan moeten we zorgen dat de mensen van het gebouw gaan houden en er goed voor zullen zorgen.
De BNA heeft in het manifest de volgende 5 ontwerpprincipes opgesteld:
- een circulair business model is het startpunt voor circulaire architectuur
- de natuur is een inspiratiebron en schoolvoorbeeld van circulariteit
- een bouwwerk is aanpasbaar en flexibel gedurende zijn leven
- een bouwwerk inclusief zijn componenten is eenvoudig te (de)monteren en te construeren
- bouwmaterialen zijn kwalitatief hoogwaardig, niet toxisch en eenvoudig herbruikbaar.
Aan de hand van deze principes gaat Mei actief met opdrachtgevers het gesprek aan om per project duurzame en verantwoorde keuzes te maken. Dat deze principes al jarenlang belangrijke aandachtspunten zijn in het werk van Mei blijkt niet alleen uit ons uitgebreide hergebruik portfolio. Ook in nieuwbouwprojecten maken wij bewust toekomstbestendige keuzes.
Een goed voorbeeld is de in 2008 opgeleverde Schiecentrale 4B in het Lloydkwartier Rotterdam. Dit gebouw is ontworpen volgens de in die tijd zeer in zwang zijnde principes van Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD) bouwen. Het gebouw is maximaal flexibel opgezet. Woningen en bedrijfsruimten kunnen eenvoudig worden samengevoegd of juist gesplitst. Ook kan een woonruimte worden omgetoverd tot bedrijfsruimte, en vice versa. Alle gevelcomponenten, zoals puien en bergingen, zijn geprefabriceerd en demontabel. Voor dit innovatieve voorbeeldproject ontvingen wij indertijd IFD-subsidie.
Het onlangs getransformeerde Kaaspakhuis in Gouda is ook een prachtig voorbeeld van circulair bouwen. De originele houten kaasplanken uit het rijksmonumentale pakhuis, waarop ruim 100 jaar kaas heeft liggen rijpen, hebben wij kunnen hergebruiken bij de transformatie naar loftwoongebouw door ze toe te passen als wandafwerking in het atrium. Dit hergebruik van bestaand materiaal bleek serieus goedkoper dan de keuze voor nieuw materiaal. Na uitgebreid onderzoek bleek het mogelijk de kaasplanken te impregneren met monomeren om te voldoen aan de brandwerendheidseisen. De slijtplekken van de kaas zijn ook na deze behandeling nog goed zichtbaar. In enkele kaasplanken is als extra betekenislaag een ‘wijze les’ gegraveerd, afkomstig uit een ganzenbordspel uit het bedrijfsarchief van De Producent. De oplettende bewoner of bezoeker wordt verrast door deze knipogen naar de geschiedenis. Door op deze manier de geschiedenis van 100 jaar kaas maken voelbaar te houden heeft circulariteit identiteit en betekenis gegeven aan het gebouw.
In de diverse gebiedsontwikkelingen waar Mei op dit moment bij betrokken is, staat naast duurzaamheid en hergebruik vooral ook het creëren van een gezonde en groene woonomgeving voorop. Denk bijvoorbeeld aan het ‘vergroenen’ van gebouwen en daken en het integreren van mobiliteitssystemen als car-sharing en oplaadpunten voor electrische auto’s. Mei staat voor toekomstbestendig bouwen. Wij gaan circulair! Jij ook?