People shape architecture and architecture shapes people.
Mei gelooft dat architectuur moet bijdragen aan het ontstaan van sterke community’s en buurten. Community building is daarom een belangrijk ontwerpprincipe bij Mei. Tijdens het ontwerpproces zorgen we er voor om onze toekomstige gebruikers van onze ontwerpen grondig te onderzoeken. We gaan in gesprek en zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden, vooruitzichten en sociale interactie die architectuur deze gebruikers biedt.
Identiteit
Duurzame en toekomstbestendige ontwerpen die het ontstaan van community’s stimuleren baseren zich op concepten als inclusie, diversiteit, dichtheid, duurzaamheid, flexibiliteit, gezondheid en welzijn. Mei vertaalt deze principes naar ontwerpen waar mensen identiteit aan ontlenen. Architectuur die zich onderscheid, zoals de herkenbare gevel van de Verkenner, creëert een identiteit voor het gebouw, en vergroot de betrokkenheid van de bewoners en gebruikers.
Community: Fenix Pioneers
Om de wensen en behoeftes van onze gebruikers te begrijpen en doorgronden, gaan we het gesprek aan met deze doelgroep. Tijdens het ontwerpproces van Fenix I, hebben we samen met verscheidene toekomstige bewoners en gebruiker een pioniers community opgezet. De Fenix Pioniers waren actief betrokken bij het proces; ze deelden hun visie en ideeën, Dachten mee over het ontwerp van buitenruimtes, afwerking; en organiseerden verschillende workshops voor alle bewoners/gebruikers. De pioniers community is uitgegroeid tot een grote en inclusieve community van Fenix bewoners/gebruikers die niet alleen samen wonen, maar samen leven.
Community’s van verschillend formaat
De Schiecentrale in Rotterdam functioneert, 10 jaar na oplevering, als een klein opzichzelfstaand dorp met een gevarieerde groep gebruikers en bewoners. De directe omgeving van het gebouw biedt de gebruiker in principe alles wat hij nodig heeft, wonen, werken en ontspanning. Er is een supermarkt, gymzaal en kinderdagopvang. De autovrije kade geeft bewoners de ruimte om de publieke ruimte persoonlijk in te vullen en waarborgt een veilige plek waar kinderen kunnen spelen. Het natuur-inclusieve dek is perfect om te genieten van een zonnige lunch of een goed boek. De herkenbare externe bergingen, gelegen tegenover de woningen, aan de galerij stimuleert sociale interactie tussen bewoners en gebruikers.
Community’s ontstaan echter in allerlei soorten en maten. Het Spaardersbad in Gouda laat zien dat onze architectuur ook op kleinere schaal community building stimuleert. Het voormalige zwembad is getransformeerd naar zes unieke woningen, gelegen rondom een gedeelde Mediterraanse binnentuin. Een nieuwe transparante binnengevel opent de woningen richting deze tuin en de andere woningen. Het succesvolle transformatieproject heeft daardoor gelijkgestemde mensen aangetrokken. De keuze voor een woning in dit unieke woongebouw zorgt ervoor dat de bewoners gemakkelijk met elkaar verbinden. Het is een hechte community waar nu al lief en leed wordt gedeeld.